Menu

Nyt mennään oman mukavuusalueeni ulkopuolelle, nimittäin autoiluun ja siihen liittyviin kustannuksiin. Omistan ajokortin, mutta en yksinkertaisesti pidä ajamisesta. Hankin ajokortin kolmekymppisenä. Päätin hankkia ajokortin, koska en halunnut sulkea yhtäkään työpaikkaa työnhaun ulkopuolelle. Välillä työpaikan sijainti on huonojen kulkuyhteyksien varrella ja esimerkiksi myyntityö voi olla sellaista, jossa korttia vaaditaan.

Ajokortti oli kallis investointi (yli 2000e), enkä sitten koskaan joutunut hankkimaan autoa. On kuitenkin ymmärrettävää, että joskus oman arjen pyörittämisen kannalta auton hankinta on välttämätöntä, vaikka kallista touhua se onkin. Keskustellaan siis näistä kustannuksista.

Eri liikkumismuotojen kustannukset

Tämä postaus sai alkunsa, kun somen puolella kyselin ihmisten näkemyksiä pääkaupunkiseudun julkisen liikenteen kuukausilipun hintaan liittyen. Käydään ensin vähän tätä asiaa läpi.

Minulle tämä kustannus on yksi isoimmista pakollisista kuukausikustannuksista ja tämä sai pohtimaan mitä mieltä muut ovat hintatasosta. Suurimman osan mielestä 60 e/kk on kallis. Tuo 60 e/kk kuitenkin kalpenee, jos tätä vertaa autoilun kustannuksiin.

Julkisen liikenteen ja autoilun lisäksi on nykyään muitakin liikkumisen muotoja. Olen itse helsinkiläinen, joten kirjoitan tämän siitä näkökulmasta. Kuulen mielelläni miten muualla Suomessa on julkinen liikenne hoidettu ja mitä se kustantaa!

Ohessa pieni yhteenveto hinnoista vuonna 2020:

  • HSL lippu
    • Yksi/kaksi vyöhykettä 59,70-77,60 e/kk
    • Kolme vyöhykettä 96,70 e/kk
    • Neljä vyöhykettä 139,70 e/kk
  • Whim Urban 59,70 e/kk
  • HSL kaupunkipyörä 30 e/kausi
  • E-skootteri 39 e/kk (vain Voi-skootterilla saa kuukausitilauksen)
  • Oma auto keskiarvo 318 e/kk (LähiTapiola 7.2.2020)

Itse fanitan Whimiä, koska tähän pakettiin kuuluu myös kaupunkipyörät ja mahdollisuus käyttää 10 euron takseja lyhyillä, max 5 km matkoilla. Yleensä tuo 5 km riittää minulle oikein mainiosti, koska matka mitataan linnuntietä mm. vesialueiden läpi, eikä perinteisesti autotiereittiä mittaamalla. Todellisuudessa nuo taksimatkat voivat siis olla yli 10 km. Jännä ominaisuus.

Auton käyttökustannukset

Kyselin somessa myös autoilun kustannuksista. Vastaukset vaihtelivat 80 eurosta 1 000 euroon kuukaudessa. Aika iso hajonta. Rupesin siis tarkemmin tutkimaan aihetta.

Netistä löytyy paljon autoilun kustannuksiin liittyvää tietoa. Vuodelta 2020 löysin mm. LähiTapiolan julkaiseman selvityksen, joka on linjassa saamieni Insta-vastausten kanssa. Tämän mukaan:

  • 14 % arvioi auton käyttökustannusten olevan alle 100 e/kk
  • 23 % arvioi auton käyttökustannusten olevan 101-200 e/kk
  • 22 % arvioi auton käyttökustannusten olevan 201-500 e/kk
  • 5 % arvioi auton käyttökustannusten olevan yli 500 e/kk
  • Loput eli 37% eivät osanneet arvioida

Auton käyttökustannuksiin lasketaan mukaan juoksevat kulut: polttoainekulut, pysäköinti, huolto & ylläpito, vakuutus ja autovero. Mukaan pitäisi laskea myös arvon alentuminen tai autonhankintaan liittyvät kulut. Ja ehkä jopa parkkisakotkin 😉 Löysin googletellessani auton arvon alenemiseen liittyvän laskurin. Tämän mukaan uuden auton arvo alenee n. 2 000 e per käyttövuosi. Aika dramaattinen arvonlasku.

LähiTapiolan selvityksen mukaan vanhemmilla autoilla ajetaan vähemmän ja uudemmille autoilla enemmän. Makes sense. Kukapa nyt millään ruostekuorella haluaisi kruisailla enemmän kuin on tarpeen. Ilmeisesti esim. vanhemmilla autoilla, joilla ajetaan noin 10 000 km/v voi päästä noin 200 euron kuukausikustannuksiin. Uudehkolla autolla, jolla ajetaan enemmän kustannukset nousevat kuukaudessa helposti lähemmäs 500 euroa.

Pohdittavaa (ensi)auton hankkijalle

Ensimmäisen auton hankinta tulee yleensä ajankohtaiseksi parikymppisenä ajokortin saannin jälkeen. Tai myöhemmin, jos olet yhtä myöhässä ajokortin kanssa kuin minä.

Jos olet hankkimassa auton, niin sitä ennen kannattaa miettiä esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Tee taustatyö autoon liittyvien kustannusten osalta. Kuten ylempänä kerroin, käyttökustannukset vaihtelevat paljon -> 100 e/kk on eri kuin 500 e/kk.
  • Onko kuukausibudjetissa varaa autolle? Apua budjetointiin saat täältä.
  • Jos et ole vielä muuttanut pois kotoa, kannattaa miettiä mitä lisäkustannuksia kotoa pois muuttaminen tuo. Sopiiko auto vielä tähän yhtälöön?
  • Miten ajattelit rahoittaa auton hankintakustannuksen? Mitkä ovat mahdolliseen lainaan liittyvät kustannukset? Voisiko lainaa kilpailuttaa?
  • Missä muissa autoon liittyvissä kustannuksissa voisi säästää? Auton vakuutukset kannattaa ainakin kilpailuttaa. Näin voit säästää satoja euroja vuodessa.
  • Jos kyseessä on käytetty auto, kuka on luotettava myyjä, jotta yllättäviä lisäkustannuksia ei tule? Lue esim. tämä uutinen.
  • Voisiko leasing olla hyvä vaihtoehto, jolla lähteä liikkeelle? Se ei sido niin pitkäksi aikaa, vaikka ei välttämättä lyhyellä tähtäimellä tule edullisemmaksi. Pitkällä tähtäimellä näin voi kuitenkin olla.
  • Painaako autoilun hyödyt enemmän kuin taloudelliset velvollisuudet? Kuinka paljon esimerkiksi aikaa todellisuudessa säästyy?
  • Jos hankit auton työkäyttöön, täyttyykö kriteerit verovähennykseen?

Auto on iso taloudellinen rasite. Kannattaa muistaa yksi vaurastumisen perussäännöistä, eli mitä enemmän taloudellisia rasitteita itselleen haalii, sitä vähemmän kertyy vuosien myötä varallisuutta, sillä kaikki tulot menevät näihin rasitteisiin.

Toisaalta, kuten tämän jutun alussa jo totesin: välillä ei jää muita vaihtoehtoja kuin hankkia se auto. Aikaa ja vaivaa on vaikea mitata rahassa, kuten myös auton tuomaa turvallisuuden tunnetta. Silloin kannattaa selvittää olisiko mitään keinoja ainakin säästää autoon liittyvissä kustannuksissa. Säästyneen rahan voi sitten sijoittaa esimerkiksi rahastoon!

No Comments

    Leave a Reply