Menu
Rahakasvatus / Rahatiedot & -taidot / Työelämä

Veroasiaa • Osa 1: Verokortti

Tässä tulee ensimmäinen toiveartikkeli ja se koskettaa verotusta. Verotushan on aiheena melkoisen laaja, joten aloitetaan perusasioista, eli ihan ansioon liittyvästä verotuksesta eli ns. ansiotuloverotuksesta. Tämä on joka tapauksessa se kulma, joka kaikkia koskettaa. Ansiotuloihin lasketaan palkan lisäksi mm. opintoraha ja erilaiset Kelan etuudet.

Artikkeli on itseasiassa ajankohtainen, koska loppuvuodesta kannattaa viimeistään tsekata tulot ja vähennykset sekä tehdä tarvittaessa muutosverokortti Veron sivuilla Oma vero -palvelussa. Vähennyksiin liittyen olen kirjoittanut oman artikkelin.

Mitä enemmän tienaat, sitä enemmän maksat veroja
Suomessahan tuloverotus on progressiivinen, joka tarkoittaa sitä, että mitä enemmän tienaat, sitä enemmän maksat veroja – ei vain euromääräisesti vaan myös prosentuaalisesti.

Esim. (ja nyt heitän luvut ihan hatusta) 2000e tienaava saattaa maksaa palkastaan 9% veroja, kun 5000e tienaava voi maksaa palkastaan jopa 25% veroa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että vaikka saisit 1000 euron palkankorotuksen ja veroprosenttisi on ollut esim. 9% (eli palkka 2000e/kk), sinulle ei jää käteen 910e enemmän vaan n. 700e, koska veroprosenttisi kutakuinkin tuplaantuu.

Verohallinnon sivuilta löytyy veroprosenttilaskuri, jolla voi käydä testaamassa suuntaa antavasti minkälaista veroprosenttia eri tuloluokilla joutuu maksamaan. Tämä oli myös hyvä artikkeli, joka avaa asiaa palkankorotukseen ja sitä myötä veronprosentin nousuun liittyen: Palkkasi nousi, mutta käteen ei jäänyt paljon mitään?

Verokortin tekeminen
Yleensä saat automaattisesti Verottajalta jonkunlaisen verokortin alkuvuodesta. Kehottaisin kuitenkin aina laskemaan oman verokortin Oma vero -palvelussa Verottajan sivuilla, niin saat ajantasaisimmat tiedot verokorttiin heti vuoden alusta. Veron tiedot perustuvat aina vanhaan tietoon ja oletuksiin. Yleensä sieltä puuttuvat mm. verovähennykset, jotka voivat pienentää veroprosenttiasi usealla prosentilla.

Verokorttia tehtäessä kannattaa laskea ainakin seuraavat asiat:

(+)Tulo => esim. 12 kk * kuukausipalkka tai arvio tehdyistä tunneista vuoden aikana * tuntipalkka
(+)Lomaraha => kuukausipalkkalaisilla yleensä 50% * kuukausipalkka, tuntityöläisillä TES:issä mainittu %, yleensä 9% tai 11,5% * lomanmääräytymisvuoden ansio. Huom. Lomaraha määräytyy aikavälillä huhti-maalis, eli ei kalenterivuoden mukaan.
(+)Työsuhde-edut=> esim. matkapuhelinetu, jonka verotukseen mukaan laskettava raha-arvo on 20e/kk eli 12 kk * 20e
(+)Bonus?
(-)Toisaalta, jos työnantajasi tarjoaa lounasedun, josta osa veloitetaan palkastasi (esim. 10e lounasetu, josta 6e joudut itse maksaa), voit vähentää tämän kulun palkastasi => jos syöt joka päivä lounasedun piiriin kuuluvan lounaan, tuloa pienentävä vaikutus on kuukaudessa 20 pv * 6e = 120e ja verokorttia laskettaessa 11 kk * 120 e/kk = 1320e (lasken nyt 11 kk, koska otan huomioon lomakuukauden)
(-)Kaikki mahdolliset vähennykset esim. tulon hankkimiseen liittyen

Nykyään verokortin laskemista helpottaa Tulorekisteri, joka tuli käyttöön v. 2019. Jos esim. työnantajasi on ilmoittanut tiedot saamistasi tuloista tulorekisteriin, näiden tietojen pitäisi näkyä esitäytettynä verokortin tiedoissa Oma verossa. Minulla ei vielä ole käytännön kokemusta Tulorekisteristä (muuta kuin, että olen ollut kehittämässä sitä ;)). Oletko jo kirjautunut Tulorekisteri-palveluun? Minä tein sen tätä kirjoittaessa.

Mätkyt vai veronpalautukset?
Verokorttia voi korjailla vuoden aikana. Silloin teet ns. muutosverokortin. Muutosverokorttia tehtäessä parhaimmassa tapauksessa voit saada veroprosenttia hilattua alas, jolloin saatavasta tulosta jää enemmän rahaa käteen loppuvuonna. Joskus kuitenkin voi käydä niin, että uusien laskelmien jälkeen veroprosentti nouseekin. Silloin voi miettiä haluaako ennemmin ottaa mätkyt, eikä tilaakaan uutta korttia korkeammalla prosentilla.

Joskus palkanlaskennassa huomataan, että ilmoittamasi tulo ylittyy, jolloin tulosta peritään isompi veroprosentti, jos et ole toimittanut ajantasaista verokorttia. Tämä isompi veroprosentti on yleensä vähintään tuplat aiemmasta veroprosentistasi. Kannattaa siis olla valppaana, koska tällöin sinulle jää huomattavasti vähemmän rahaa käteen.

Aina palkanlaskennassa tuota ylittymistä ei huomata. Näin voi käydä esim. työpaikan vaihtamistilanteissa, jos et tee uutta verokorttia vaan annat “vanhan verokortin” uudelle työnantajalle. Silloin ylimenevä osio menee mätkyiksi, eli ns. maksamattomaksi veroksi, joka sinulle ilmoitetaan seuraavan vuoden aikana.

Verottaja laskee mätkyille 2% koron. Jotkut ajattelevat, että tämä on ”edullista lainaa”, jonka voi käyttää vaikka sijoittamiseen kuluvana vuonna ja siksi mätkyt kannattaa ottaa. Ota kuitenkin huomioon, että mätkyt tulevat maksettavaksi aika pian sen jälkeen, kun olet ilmoituksen niistä saanut. Silloin tililtä täytyy löytyä rahaa mätkyjen maksuun.

Veronpalautuksia puolestaan tulee, jos olet laskenut veroprosentin liian korkeaksi, eli ilmoittanut esim. palkkatulot liian korkeiksi. Nämä ilmoitetaan samoihin aikoihin kuin mätkyt. Tällöin Verottaja maksaa tilillesi tuon liikaa maksetun veron. Ennen veronpalautukset maksettiin aina joulukuussa, nykyään niitä maksetaan ympäri vuoden. Omat veronpalautukseni tulivat esim. tämän vuoden syyskuussa.

Itse pyrin aina optimoimaan veroprosentin / verokortin tiedot, eli lasken tulot & vähennykset niin tarkasti kuin pystyn. Silti olen saanut pariin kertaan mojovat mätkyt, mutta useimmiten veronpalautuksia. Veronpalautuksethan tarkoittavat sitä, että tavallaan lainaa valtiolle ilmaiseksi rahaa. Ja ilmaiseksi siksi, että vaikka mätkyistä henkilö joutuu maksamaan 2% koron Verottajalle, niin Verottaja maksaa puolestaan sinulle huikean 0,5% koron veronpalautukselle. Tämä ei ole mitään, koska inflaatio (rahanarvon heikkeneminen) on suurinpiirtein samaa luokkaa. Näin minä sen ajattelen 🙂

Muita maksuja, joita palkasta peritään
Palkastahan peritään muuten verojen lisäksi eläkevakuutusmaksua, joka vuonna 2020 on 7,15 % (tämä % alle 53-vuotiailla) ja työttömyysvakuutusmaksua 1,25 %. Jos haluat laskea, kuinka paljon palkastasi jää käteen verojen ja maksujen jälkeen, lisää veroprosenttiisi 8,4 %. Tähän saattaa tulla muutoksia, joten tarkista ajantasaisin tieto aina vaikkapa vero.fi -sivuilta. Tämän vuoksi kaikki mahdolliset vähennykset kannattaa hyödyntää, koska extra 8,4%, joka palkasta peritään verojen päälle alkaa jo tuntumaan isommassakin palkassa. Edellä mainittuja maksuja ei muuten mene etuuksista, mutta eduista menee puolestaan 2-3 kertaa isompi tuloveroprosentti kuin palkasta. Tiesitkös tätä?

Jos kuulut kirkkoon, tämä nostaa myös veroprosenttiasi. Asuinkuntasi vaikuttaa myös veronmäärään. Edellä mainitut otetaan huomioon automaattisesti veroprosenttia laskettaessa, eli näitä ei mitenkään erikseen peritä palkastasi. Ne ovat “sisällä” veroprosentissa.

Fun fact: Kauniaisissa on Suomen alhaisin kunnallisveroprosentti.

Tämä postaus oli 19-vuotiaan pikkusiskoni toive. Kiitos hyvästä ideasta!

Haluaisin muistuttaa vielä lopuksi siitä, että tässä blogissa esitetyt rahavinkit ja -ohjeet ovat minun näkemyksiä ja mielipiteitä aiheesta hankkimani tiedon ja omien tulkintojeni pohjalta. Kannustan kaikkia tekemään oman taustatyönsä ja tulkintansa – näin joka tapauksessa oppii parhaiten. Täältä saat kuitenkin ajatuksia herättäviä kirjoituksia, jotka auttavat sinua eteenpäin.

No Comments

    Leave a Reply