Menu
Rahatiedot & -taidot / Työelämä

Veroasiaa • Osa 2: Verovähennykset

Tässä jatkoa ensimmäiselle toiveartikkelille liittyen verotukseen. Ensimmäisessä osassa kävin läpi perusasioita mm. verokortin laskemiseen liittyen. Tässä postauksessa keskityn verovähennyksiin.

Soitin muuten tätä juttua kirjoittaessa muutamaan otteeseen Verottajalle ja juttelin vähennyksiin liittyen mm. Verotarkastajan kanssa. Verottajalle saa ja kannattaa soittaa! Mehän heidän palkka maksetaan, joten he ovat siellä meitä varten.

Mitä verovähennykset ovat?
Verovähennykset ovat veron määrää vähentäviä, sinun maksamia kuluja, jotka liittyvät esim. tulon hankkimiseen. Verovähennyksiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Pienetkin vähennykset kannattaa ilmoittaa, koska nämä vähentävät suoraan joko:

(a) tuloasi, joka pienentää veroprosenttia tai
(b) maksettavan veron määrää.

Miltä tuntuisi, jos käteen jäisikin kuukaudessa 50e enemmän? Kyseessä on siis rahanarvoinen etu, joka jokaisen kannattaa hyödyntää. Kun vähennysasiat kerran oppii, niin ne on jatkossa helppo tehdä vuosittain.

Vaikeinta vähennyksissä on tietää mikä on vähennyskelpoista ja mikä ei. Mutta noiden kolmen puhelun pohjalta, jotka Verottajalle taannoin tein, voin kertoa, että ei se Verottajakaan aina tiedä. Eli kehotan käyttämään maalaisjärkeä: kaikki mikä liittyy tulonhankintaan (tai on muutoin ilmoitettu vähennyskelpoiseksi), ilmoita se verovähennyksiin!

Yleisimpiä vähennyksiä
Yleisimpiä tulon hankkimiseen liittyviä vähennyksiä ovat esim.

  • ammattikirjallisuus ja lehdet
  • ammatillisen osaamisen kehittämiseen liittyvät kurssit
  • työhuonevähennys, jos teet etätöitä (vähennysarvoltaan jopa 900e)

Muita yleisiä vähennyksiä ovat esim.

  • työmarkkinajärjestöjen maksut (minulla Ekonomi-liitto & YTK)
  • matkakulut 750e ylittävältä osalta (= juna ja muut julkisen liikenteen liput, mahdollisesti taksitkin jos perille ei muuten pääse)
  • kotitalousvähennys (50% työn osuudesta, yli 100e ylimenevästä osasta)
  • asuntolainan korot
  • opintolainan korot (ilmoitetaan automatik Verottajalle)
  • opintolainavähennys (sama juttu kuin korkojen kanssa)

Muita tulonhankkimisvähennyksiä mitä tulee mieleen voisi olla vaikka työkengät, nettiliittymä (jos työnantaja ei maksa nettiä ja käytät kotona nettiä työtarkoitukseen) ja matkapuhelinkulut (jos työnantaja ei maksa puhelinta ja käytät sitä työtarkoitukseen).

Huom. Verottaja antaa jokaiselle vuosittain 750e automaattisesti tulonhankkimisvähennyksiä. Tiesitkö tätä? Ota kuitenkin huomioon, että parhaimmillaan pelkkä työhuonevähennys ylittää tämän. Tällöin jo ilmoittaessasi täysimääräisen työhuonevähennyksen saat enemmän vähennyksiä kuin mitä Verottaja automaattisesti antaisi.

Selvittelin Verottajalta ovatko esim. MS Office -asennuspaketti, Linkedin Premium ja käyttämäni online CV-palvelu vähennyskelpoisia. Verotarkastajan mukaan nämä olisivat vähennyskelpoisia, mutta eivät olleet täysin varmoja. Aion siis ilmoittaa ne. Verotarkastaja on kuulemma sitten yhteydessä, jos kaipaa lisätietoja. Ensin ajattelin, että pelottavaa, Verotarkastaja. Mutta sitten totesin, että siinähän soittelevat, juttelen mielelläni.

Missä voin nämä vähennykset ilmoittaa?
Kaikki nämä vähennykset voi syöttää helposti verokortille Oma vero -palvelussa. Esim. tulonhankkimiseen liittyvät kulut lasketaan vain yhdeksi summaksi ja syötetään ilman sen kummempia erittelyitä verokortille. Toki omat laskelmat kannattaa olla jossain ylhäällä, että voit jälkikäteen tarkastaa mistä tuo summa koostuu.

Mielestäni Verottaja on parantunut Oma veron käyttäjäkokemusta ja portaali on nykyään helppokäyttöinen ja selkeä.

Tehtävä
Pieni nakki sinulle. Kirjaudu Oma vero -palveluun (tarvitset pankkitunnukset) ja leiki, että olisit menossa tilaamaan uutta verokorttia. Täyttele eri vähennyskenttiä ja katso mitä veroprosentillesi tapahtuu. Verokorttia ei tarvitse tallentaa tai lähettää mihinkään, mutta näin pääset testaamaan vähennyksien vaikutusta sinun kohdallasi.

Haluaisin muistuttaa vielä lopuksi siitä, että tässä blogissa esitetyt rahavinkit ja -ohjeet ovat minun näkemyksiä ja mielipiteitä aiheesta, hankkimani tiedon ja tulkintojeni pohjalta. Kannustan kaikkia tekemään oman taustatyönsä ja tulkintansa. Näin joka tapauksessa oppii parhaiten. Täältä saat kuitenkin ajatuksia herättäviä kirjoituksia, jotka auttavat sinua eteenpäin.

No Comments

    Leave a Reply