Menu
Inspiroidu / Rahatiedot & -taidot / Sijoittaminen

Rahabloggaaja, joka ei lue rahakirjoja

*sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Hupsista. Maaliskuun blogipostaus jäi välistä, koska blogiin käytetty aika meni itse nettisivujen kanssa säätämiseen. WordPress on supermonipuolinen, mutta välillä se koituu ylläpidon kannalta haastavaksi ja sivut menevät helposti rikki. Etsin edelleen henkilöä, joka voisi auttaa minua WordPressin kanssa ja mahdollisesti myös brainstormailla & tukea somesisällön kanssa. Jos siis tiedät jonkun sopivan, laita mulle viestiä vaikka Instassa 😊

Tämä postaus koskettaa nyt kuitenkin lukemista! Lopussa on myös tiivistelmä Robert Kiyosakin Rikas isä, köyhä isä -kirjasta.

Lukeminen ylipäänsä avartaa maailmankatsomusta ja sivistää, oli se sitten kirjoja, lehtiä tai uutisia, sijoitus- tai raha-aiheista kirjallisuutta, tai jotakin ihan toista genreä. Olen huomannut, että kaikesta lukemisesta on hyötyä niin sijoittamisessa (heikot signaalit), mutta myös työelämässä (kokonaisuuksien hahmottaminen). Mitä enemmän tietoa, sitä helpompi tehdä päätöksiä tai antaa ehdotuksia myös intuition pohjalta.

Eksyin viime viikolla kirjakauppaan ja jäin kiertelemään hyllyjä ja hakemaan inspiraatiota melkein tunniksi. Lukulistalle menikin neljä uutta kirjaa, joista yhtä aloin heti kuuntelemaan (Johtajanaiset, Kuistiala).

Rakastan uutta tietoa ja oppimista. Suurin osa kirjoista tulee nykyään kuunneltua siitä syystä, että se on niin näppärää! Voin touhuta kotona tai olla kävelyllä Fridan kanssa samaan aikaan, kun taustalla pyörii joku hyvä kirja. Lemppariäppini äänikirjojen kuunteluun on tällä hetkellä *Nextory. Hyvä valikoima ja kiva käyttöliittymä. Nextory toimii puhelimella ja tabletilla.

Olen koukussa tietokirjoihin, omaelämäkertoihin (etenkin urheilijoiden!) sekä hyvinvointiaiheisiin ja itsensä kehittämistä koskeviin kirjoihin. Olen yrittänyt joskus kuunnella myös romaaneja, mutta siitä ei tule mitään. Keskittymiseni herpaantuu ja tylsistyn, sillä aivoni eivät näemma virity fiktiivisistä kertomuksista. Tämä on sääli, sillä monta hyvää kirjaa jää lukematta.

Postasin kirjakauppavisiittini innoittamana muutamia stooreja Instagramiin lukemiini hyviin kirjoihin liittyen. Näitä oli mm. Sapiens – Ihmisen lyhyt historia (Yuval Noah Harari), Näkymättömät naiset (Caroline Criado Perez) ja Voittamisen anatomia (Aki Hintsa). Näistä kaikkia voin lämpimästi suositella.

Tunnustus …ja kaksi klassikkoa

Kun kävelin sijoittamisteemaisen hyllyn ohi, jouduin tekemään tunnustuksen. Tajusin nimittäin, että en ollut lukenut yhtäkään tuon hyllyn kirjoista! Siis esim. Sijoita kuin guru (Karo Hämäläinen & Jukka Oksaharju), Kaikki kuluttamisesta (Julia Thurén), Sijoittajaksi 7 päivässä (Merja Mähkä & Unna Lehtipuu), Vaurastu kuin nainen (Moona Laakso), ja mitä näitä uudempia ”hypetettyjä” nyt on.

Olen lukenut vain muutaman raha-/sijoitusaiheisen kirjan (…jos Kauppakorkean laskiksen ja rahoituksen kirjoja ei lasketa mukaan 😝).

Nämä ovat:

1. Miten sijoitan pörssiosakkeisiin (Seppo Saario)

2. Rikas isä, köyhä isä (Robert Kiyosaki)

3. Rahaviisaus (Maarit Lassander)

Etenkin kahta ensimmäistä, niin sanottua klassikkoa, voin lämpimästi suositella.

Saarion kirjan olen saanut synttärilahjaksi pari vuotta sitten. Tästä ”pörssiraamatusta” on tehty varmaan 20 painosta. Ihan helmi. En ole lukenut kirjaa kannesta kanteen, vaan ennemmin selannut ja poiminut mielenkiintoisimmat kohdat. Toimii hyvin ns. living sijoittamisaiheisena Googlena.

Kiyosakin kirjan olen lukenut kokonaisuudessaan ja tästä kirjasta olen myös tehnyt tiivistelmän, joka julkaistiin Rahamedian sivuilla about vuosi sitten. Kiyosakin kirjaa on vaikea saada käsiin ja onnekseni sain sen lainaksi ystävältäni viime vuonna. Voin jakaa kirjan pointit teille myös tässä postauksessa.

Ai niin, voiko tähän lukulistaan laskea mukaan myös Koululaisen rahakirjan (Terhi Majasalmi & Camilla Tuominen)? Tästä teoksestahan kirjoitin rahakasvatusteemaisen artikkelin viime vuonna Terhin rahablogiin. Käy lukemassa, jos kiinnostaa!

Ehkäpä myös Anders Wiklöfin Muurarin pojasta miljonääriksi voisi lukeutua tähän listaan…? Se oli myös tosi hyvä!

Talousuutisia talouskirjojen sijaan

Vaikka sijoitusaiheiset kirjat ovat hieman jääneet omalta osaltani, niin luen sitäkin enemmän talousuutisia, eikä Talouselämä-faniuteni ole varmaan jäänyt kenellekään täällä epäselväksi.

Uutisten seuraaminen sopii minulle paremmin tietolähteenä sijoittamisen tueksi. Koen, että minulle sijoittamisen kannalta tärkeämpää on tietää uusimmat uutiset markkinoilta, firmoista ja toimialoista sen sijaan, että lukisin sijoitusaiheisia kirjoja tai sijoitusteorioita.

Myös talousaiheisissa podcasteissa on hyvää ajankohtaista keskustelua, esim. Nordnetin Rahapodi ja Ylen Pörssipäivä ovat hyviä asiaohjelmia.

Pääpointit Robert Kiyosakin kirjasta

No sitten siihen Kiyosakin kirjaan, josta lupasin jakaa pääpointit.

Kiyosakin kirjasta on ollut paljon debattia: Onko tarinan isät oikeita henkilöitä vai keksittyjä? Onko Kiyosakin opit humpuukkia vai oikeasti taloudellisesti järkevää ajattelua? No, kukin voi tehdä omat johtopäätöksensä ja toimia sen mukaan, mikä omaan ajatusmaailmaan sopii parhaiten.

Tarina kuuluu siis niin, että Kiyosakin oikea isä, ns. köyhä isä, oli korkeasti koulutettu tohtorismies, joka menestyi urallaan ja tienasi hyvin. Silti hän kamppaili koko elämänsä talousvaikeuksien kanssa ja jätti jälkeensä vain velkaa. Rikas isä puolestaan jätti koulunsa kesken, mutta hänestä tuli yksi Havaijin rikkaimmista miehistä, joka jätti kymmenien miljoonien dollarin perinnön.

Kysymys kuuluukin: Miten voi olla mahdollista, että korkeastikoulutetusta, hyvin tienaavasta isästä tulikin köyhä isä, kun taas koulunsa kesken jättäneestä isästä tuli rikas isä? Kirjan punainen lanka liittyy siihen miten rahan käsittää.

Kiyosakin kirjan pointit voi tiivistää seuraavaan kuuteen kohtaan.

1. Älä tee työtä rahasta

”Useimmat ihmiset elävät metsästäen palkkaa, palkankorotuksia ja turvallista työpaikkaa.”

Kiyosaki ohjeistaa keksimään vaihtoehtoisia tulonlähteitä palkkatulojen rinnalle tai ennen pitkää peräti kokonaan korvaamaan palkkatulosi. Yksinkertaistaen tämä tarkoittaa sijoittamista ja muita lisätulon lähteitä.

Työssäkäynti on kevyempää, kun raha ei toimi työnteon pakotteena, etkä ole riippuvainen jonkun toisen rahoista.

Hyvien ja pitkäaikaisten sijoituksien arvo nousee ajan myötä ilman aktiivisia toimia. Mitä varhaammin aloittaa, sen parempi. Älä siis tee työtä rahasta – anna rahan tehdä työtä sinulle! Ota ohjat ja tee itse itsellesi palkankorotus työn ulkopuolisilla toimilla.

Kiyosaki puhuu myös oravanpyörään joutumisesta, jossa ihminen tekee töitä vain kuluttaakseen ja omistaakseen enemmän ja enemmän. Tähän kierteeseen ei kannata ajautua, sillä se on loputon, eikä johda mihinkään.

2.  Miksi talousasioita kannattaa opettaa?

”Raha ilman taloudellista älykkyyttä on pian entistä rahaa.”

Ei ole mitään merkitystä kuinka paljon ansaitset, jos kulutat kaiken.

Termi taloudellinen kyvykkyys tarkoittaa sitä mitä teet ansaitsemillasi rahoilla, miten toimit ettei niitä viedä sinulta, kuinka kauan pidät ne ja miten ahkerasti raha tekee työtä puolestasi. Kun on taloudellista kyvykkyyttä, voi myöhemmin elämässään ansaita vapauden valita miten aikansa käyttää, sillä varat kasvavat automaattisesti itsestään.

”Se on kuin istuttaisi puun. Kastelet sitä vuosikausia, ja sitten eräänä päivänä se ei enää tarvitse sinua. Sen juuret ovat menneet tarpeeksi syvälle. Sitten puu tarjoaa varjoisan paikan sinun iloksesi.”

Talouden perusasioiden hallitsemiseen liittyen tärkein taito Kiyosakin mukaan on osata tehdä ero varojen ja velkojen välillä. Kiyosaki kirjoittaa: ”Sääntö numero yksi. Sinun on osattava erottaa toisistaan varat ja velat, ja ostettava varallisuutta.”

Varallisuus siis tuottaa kassavirtaa, eli tuloa pankkitilillesi. Varallisuutta voi olla omistamasi kiinteistöt, joista saat vuokratuloja tai osakkeet, joista saat osinkotuottoja.

Velat puolestaan vievät rahaa tililtäsi menojen muodossa. Lähtökohtaisesti velkoja tulisi välttää ja varoja lisätä. Velkoja on tyypillisesti asuntolaina ja kulutusluotot, joista joudut maksamaan korkoja, lainanlyhennyksiä, kunnossapitoa ja kiinteitä kuluja. Huomionarvoista myös on, että auto ei ole varallisuutta, sillä se ei tuo tuloja. Auton arvo laskee käytössä ja se itseasiassa muodostaa menoja.

3.  Hoida omat asiasi

”Mind your own business.”

Mitä tämä tarkoittaa? Tässä yhteydessä lausahdus ei tarkoita niinkään sitä perinteistä, että ”pidä huoli omista asioistasi”, vaan että pidä huoli omista raha-asioistasi.

Kuten edellä todettu, taloudellisen turvallisuuden peruspilareihin kuuluu se, että et aseta itseäsi taloudellisesti riippuvaiseksi työpaikasta. Sillä mitä tapahtuu, kun työura loppuu syystä tai toisesta? Suomessa valtion maksamat eläkkeetkään tuskin riittävät pitämään yllä mukavaa elintasoasi.

On hyvä huolehtia, että toimeentuloa saa myös perinteisen työn ulkopuolelta. Sitä voi hyvin alkaa rakentamaan nykyisen työn ohella. Pääasia, että tekee jotain asialle. Omaa asuntoa ei tässä lasketa taloudellisen turvallisuuden pilariksi, niin kauan, kun itse asut siinä.

4.  Verojen ja yritysmahdin historia

”Verottaja haluaa aina enemmän, jos hänen antaa ottaa.”

Veroista ja verotuksesta välittäminen liittyy vahvasti omien raha-asioiden hoitamiseen. Verottaja ei tule koskaan kertomaan sinulle, miten voisit maksaa vähemmän veroja. Tämä on jokaisen omalla vastuulla.

Verovähennyksien ymmärtäminen ja veroissa säästäminen kasvattavat varallisuutta. Tätä monet menestyksekkäät yrityksien omistajat osaavat hyödyntää yrityksensä varallisuuden, ja sitä myötä oman varallisuuden kasvattamisessa.

Yksityishenkilöt voivat myös vaurastua ymmärtäessään verotusta ja etenkin verovähennyksiä. Valitettavan usein edes aikuiset eivät jaksa kiinnostua verotuksesta, vaikka pienellä vaivalla voisi kasvattaa käteen jäävää ansiota.

5.  Keksi rahaa

”Todellisessa maailmassa eivät useinkaan pärjää viisaat vaan rohkeat.”

Tästä lausahduksesta pidän! Olen huomannut, että rohkeus palkitsee useammin kuin äly. Asioita voi vatvoa ja analysoida loputtomiin, mutta vain jos uskallat tehdä oikeita tekoja, voit voittaa. Tämä pätee niin sijoittamiseen kuin oman yrityksen aloittamiseen, tai ihan vain riskien ottamiseen työelämässä.

Kiyosaki puhuu tässä yhteydessä taloudellisesta älykkyydestä, joka harjaantuu matkan varrella. Tällä hän tarkoittaa mm. talouden perustaitoja, numeroiden ymmärtämistä, ymmärrystä siitä miten raha tekee lisää rahaa esimerkiksi sijoittamalla, kysynnän ja tarjonnan lain hoksaamista sekä yritystoimintaan liittyvien sääntöjen ja lakien ymmärtämistä.

Jotta näitä taitoja oppisi, täytyy kuitenkin olla rohkeutta aloittaa jostain. Rohkeus, itseensä luottaminen, erilaisten ideoiden kokeileminen (välillä vaillinaisilla tiedoilla) sekä epäonnistumisen riskin ja tunteiden sietäminen palkitsevat yleensä ennen pitkää.

Tähän lisäisin vielä sen, että asioiden ei tarvitse olla täydellisiä, kun teet niitä ensimmäistä kertaa. Jälkikäteen on hauska katsoa miten oma tekeminen on kehittynyt. Silloin tietää, että jostain se on täytynyt aloittaa, mutta että ihminen oppii matkan varrella.

Suurin varallisuus on tosiaan meidän mielemme, koska se mahdollistaa moneen. Yleensä ihmiset, jotka pelkäävät epäonnistuvansa, eivät myöskään menesty. Tämä pätee mielestäni myös ei-rahalliseen menestymiseen, esimerkiksi onnellisuuteen ja ihmissuhteisiin.

6. Tee työtä oppiaksesi

”Suosittelen sen sijaan nuorille, että he hakisivat työtä sen mukaan, mitä he haluavat oppia, eivätkä sen mukaan, mitä he haluavat ansaita.”

Koska toisen palveluksessa olemalla harvoin merkittävästi vaurastuu, kannattaa sen sijaan keskittyä henkisen pääoman ja taitojen kehittämiseen. Missä ikinä haluatkaan kehittyä, valitse työsi siis tämän mukaan!

Menestymisen kannalta tärkein taito Kiyosakin mukaan on johtajuus: talouden, ihmisten ja kokonaisuuksien johtaminen. Lisäksi myynti, markkinointi ja viestintä auttavat elämän kaikilla osa-alueilla. Näistä taidoista hyödyt koko elämäsi ajan suuremmin kuin tilille maksetusta rajallisesta palkasta.

Omia taitoja ei myöskään kannata rajata liian kapeaksi. Haluathan, että sinulla on useita vaihtoehtoja elämässäsi. Tuntuu, että nykytyöelämässä muutenkin arvostetaan moniosaamista, ennemmin kuin kapeaa nicheosaamista.

Oma mielipide Kiyosakin opeista

Kiyosakin opeissa on mielestäni hyviä vaurastumista edistäviä aineksia. Osa toteamuksista on kuitenkin jopa omaan makuuni hieman liian kapitalistisia, jos nyt näin voi sanoa?!

Allekirjoitan silti ajatukset esimerkiksi työelämään liittyvistä mielipiteistä, kuluttamisesta ja oravanpyörästä, siitä mikä oikeasti on varallisuutta ja mikä velkaa, sivutulojen luomisesta sekä rohkeudesta ja riskien ottamisesta elämässä.

Mitä mieltä itse olet? Mikä näistä osui? Entä mikä nosti karvat pystyyn? Aiotko ottaa jonkun asian työn alle? Muuttiko Rikas isä, köyhä isä -kirjan opit ajatuksiasi rahan ymmärtämisen suhteen? Kuulisin mielelläni.

Tänään, kun kirjoitan tätä on pitkäperjantai. Ihanaa pääsiäistä siis sinulle! Toivottavasti pääset nauttimaan parista ekstravapaapäivästä vaikka kuuntelemalla näitä suosittelemiani *kirjoja. Minulle nämä ovat ensimmäiset vapaat joulupyhien ja joulukuisen muuttovapaan jälkeen. Much needed 😊

No Comments

    Leave a Reply