Menu

Tämä teksti on kaikille meille arkistointifaneille! No joo, ehkä meitä ei ole niin paljon, mutta oikeasti suosittelen tätä kaikille ei-niin-arkistointifaneille myös.

Mikä on kodin kansio?

Kodin kansio on siis kansio, josta löytyy kaikki raha-asioihin liittyvät tärkeät paperit. Se voi olla fyysinen kansio, mutta koska nykyään suurin osa dokumenteista toimitetaan sähköisessä muodossa, löytyy ainakin minulta fyysinen kansio (kuvassa) ja kansio läppäriltä sähköisiä dokumentteja varten.

Kodin kansio ja sen sisällä olevat paperit kuvastavat mielestäni hyvin kaikkia niitä eri asioita, joihin omassa taloudenpidossa tulee kiinnittää huomiota. Lisäksi, kun kaikki dokumentit on kerätty yhteen paikkaan, löytyvät ne sieltä helposti, jos niihin täytyy palata.

Säilytä veroilmoitukset ja sijoittajan 9A-lomakkeet

Joskus nuorempana en ymmärtänyt, että esimerkiksi veroilmoitukset kannattaa tarkistaa ja säilyttää. Olen mm. heittänyt joitain veroerittelyitä roskiin. Varmaan olin jollain KonMaritustuulella. Kaikkea ei kuitenkaan kannata siivota pois!

Sama pätee sijoitusdokumentteihin, erityisesti vuosittainen 9A-lomake, joka liittyy verotukseen ja joka vetää yhteen kaikki vuoden sijoitustapahtumat. Tämä tulisi aina ottaa talteen ja arkistoida, jos omistat sijoituksia. Kerran oli aika, kun en ottanut talteen. Opin kantapään kautta, että näin kannattaa tehdä. Aiheeseen liittyy mm. Nokian osakkeet, niiden myyminen & Verottajan mielipide siitä, että olin tehnyt myynnillä voittoa. Lopulta tässä kävi hyvin. Vaati toki selvittelyä ja useita puheluita.

Summa summarum: jos et ole varma tarvitsetko dokumenttia myöhemmin, arkistoi se ennemmin kuin heität pois.

Kurkistus minun kodin kansioon

Omasta kodin kansiosta löytyy mm. seuraavat osiot ja dokumentit:

  1. Palkka-asiat: Palkkaerittelyt siltä osin kun niitä paperisena on. Osa löytyy verkkopankin verkkopalkka-arkistosta. Palkkaerittelyjä voi tarvita esim. työeläkeotteiden tarkistamiseen.
  2. Eläke: Työeläkeotteet, josta näkyy ansaittu eläke. Työeläkeotteet löytyvät myös verkosta.
  3. Työsopimukset: Työsopimuksesta selviää mm. palkkasi, työaikasi, työsuhteen voimassaolo ja aloituspäivä. Pyydä työsopimus aina kirjallisena ja käytä se ammattiliiton juristilla tarkistuksessa.
  4. Liitto ja työttömyyskassa: Minun kohdalla Ekonomi-liitto ja YTK. Työttömyyskassan jäsenyys takaa, että Kelan työmarkkinatuen (n. 500-600 e/kk) sijaan saat palkkaasi sidottua työttömyystukea eli ansiosidonnaista. Suurin osa näistä dokumenteista löytyy sähköisesti, esimerkiksi YTK:lla on todella helppokäyttöinen portaali, josta näen ansiosidonnaisen maksut ja verot.
  5. Verotus: Veroilmoitukset ja verotuspäätökset. Ehkä yksi tämän listan tärkeimmistä asioista.
  6. Kela: Mm. sairaanhoitokorvauksiin (jos on käynyt yksityisellä) ja opintotukiin liittyvät päätökset.
  7. Pankkien dokumentit: Asiakkuuden sopimuspapereita, ml. käyttäjätunnukset ja opintolainaan liittyvät ilmoitukset, mutta myös eri maksukorttien pinkoodit.
  8. Vakuutusdokumentit: Mm. vakuutuskirjat ja korvauspäätökset. Nykyään nämäkin tulevat sähköisesti.
  9. Sijoittaminen: Nordnetin arvo-osuutiliin liittyvät sopimuspaperit, pörssiyhtiöiltä osakkeenomistajille lähetetyt ilmoitukset, mm. Amer Sportsin ostotarjous ja Finnair merkintäoikeusanti. 9A-lomakkeet löytyvät minulta sähköisesti.
  10. Puhelin- ja nettiliittymät: Liittymäsopimuspaperit.
  11. Kuntosali: Jäsenyyden sopimuspaperit.
  12. Autokoulu: Opetuksen sopimusdokumentit, todistus inssin hyväksymisestä.

Paperilasku vai verkkolasku?

Laskut ohjaan muuten mielelläni sähköisiksi ihan siitä syystä, että silloin minun ei tarvitse syöttää laskun tietoja manuaalisesti verkkopankkiin. E-laskun saa Suomessa tehtyä melkein kaikkien firmojen kanssa ja se jää verkkopankkiin talteen joksikin aikaa. Kysy tästä lisää siltä firmalta, jonka laskun haluat sähköiseksi. Suosittelen kokeilemaan.

Opeta arkistointi lapsellesi jo varhain!

Kodin kansion voi aloittaa jo hyvin nuorena. Kun olin lapsi, ehkä n. 10-vuotias minulla oli tärkeiden papereiden laatikko, jossa säilöin esimerkiksi ensimmäisen hienomman polkupyöräni rekisteröintipaperit, josta löytyi myös pyörän lukon sarjanumero.

Joskus myöhemmin, kun halusin ottaa pyörän taas käyttöön ja olin vuosien varrella kadottanut pyörän avaimen, kaivoin rekisteröintipaperit tallesta ja teetin sarjanumeron perusteella uuden avaimen polkupyörään. Sain pyörän uudestaan käyttöön, eikä minun tarvinnut rikkoa lukkoa tai ostaa uutta pyörää.

Pyörä, jota kutsun Persikaksi on edelleenkin käytössä ja se herättää hilpeyttä katkenneine jalkoineen ja ruosteisine ketjuineen. Mutta hei, se toimii, eikä kukaan halua varastaa sitä!

No Comments

    Leave a Reply