Yrittämiseen kuuluu ylä- ja alamäkiä, samoin kuin sijoittamiseen. Tämän tietää Ari Aspola, jolla on molemmista kokemusta yli 20 vuotta. Mutta miten vastoinkäymisistä on selvitty? Entä miten hän on onnistunut saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden viisikymppisenä?
Olet toiminut yrittäjänä 20 vuotta. Miten päätit ryhtyä yrittäjäksi?
”Syy miksi uskalsin lähteä yrittäjäksi oli se, että työskenneltyäni noin 15 vuotta alalla uskoin, että osaamiseni on tähän riittävä. Varsinaisen ammatillisen erikoisosaamisen lisäksi koin hallitsevani myös yrittämisessä hyödyksi olevan talouspuolen.”
Mitä yrityksenne siis tekee?
”Yrityksemme toimittaa teollisuuteen laitteiden kunnossapidossa tarvittavia tuotteita. Pääasiallisesti metalliletkuja. Toimitamme tuoteitamme myös valmistettaviin koneisiin ja laitteisiin. Valmistamamme tuote on siis jossain laitteessa yhtenä osana.”
Jos haluaa yrittäjäksi, mistä kannattaa lähteä liikkeelle?
”Vaikea kysymys. Liikeideastahan se lähtee liikkeelle. Moni saa aloitettua yrittämisen harrastuksensa pohjalta. Hyvin moni aloittaa yrityksen myös toimittuaan pitkään jollain alalla ja hankittuaan riittävän osaamisen sitä kautta. Kumpaakin tapaa yhdistää se, että tuntee alan hyvin.”
”Kun työskentelee kauan alalla, voi huomata joitain asioita, jotka kannattaa ja voi tehdä eri tavalla ja tehokkaammin. Eli jos saa liikeidean, kannattaa tutkia onko alalla kilpailua ja jos on, minkälaista? Onko mahdollista toteuttaa sama liikeidea, mutta tehokkaammin? Usein isoissa yrityksissä on aika paljon työvoiman hukkakäyttöä, byrokratiaa jne., joka nostaa palvelun tai tuotteen loppuhintaa. Pieni yritys voi pystyä tuottamaan saman palvelun edullisemmin.”
Mitkä asiat ovat mielestäsi kriittisimpiä yrityksen taloudellisen menestymisen kannalta?
”Pidä kiinteät kulut (siis kulut, jotka ovat säännöllisiä/pakollisia riippumatta yrityksen liikevaihdosta) minimissä.”
“Tee niin paljon kuin voit ja osaat itse. Varsinkin yrityksen alkuvaiheessa, jos varsinainen liiketoiminta ei vielä vie kaikkea aikaasi, kannattaa käyttää oma aika mahdollisimman tehokkaasti.”
Millä tavalla varauduit yrittäjyyden mukana tuleviin taloudellisiin riskeihin?
”Yrittäjäksi ryhtymiseen kohdallani oli aika korkea kynnys. Minulla oli hyväpalkkainen työ ja luopumalla siitä menetin hyvän palkan ja edut. Useita vuosia yrittäjäksi ryhtymisen jälkeen tuloni olivat huomattavati pienemmät kuin palkkatöissä.”
”Aika alussa oli vaihe, jossa emme voineet nostaa yhtään palkkaa yrityksestä. Tuona aikana ei tuloja siis ollut. Minulla oli pieni vararahasto. Työntekijämme saivat tuona aikana kyllä palkkaa.”
”Aloittava yrittäjä on (ainakin silloin kun ryhdyin yrittäjäksi) ansiosidonnaisen palkkaturvan piirissä 12 kk yrittämisen aloituksen jälkeen. Eli, jos yritys kaatuu 12 kk:n sisällä aloittamisesta, yrittäjä on oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan.”
”Aika kultaa muistot”
Mikä on ikävin muistosi yrittäjyyden ajalta?
”Aika kultaa muistot. Kaikesta on selvitty, joten näin jälkikäteen ajateltuna varsinaisia ikäviä asioita ei muistu mieleen. Yleisesti ottaen on ikävää, jos ei ole töitä. On helpompi tehdä paljon töitä silloin, kun niitä on, kuin yrittää epätoivoisesti kaivaa niitä jostain, jos niitä ei vain ole. Yksittäisten kauppojen häviäminen tai asiakkaiden menetykset kuuluvat asiaan, vaikkakaan juuri silloin, kun näin tapahtuu se ei ole mukavaa.”
Entä parhain muisto?
”Kun asiat menevät niin kuin on kaavailtu, niin homma on ok.”
Keskustellaan oman talouden hallinnasta. Millä tavalla huolehdit henkilökohtaisesta taloudestasi?
”Minulla on aika pienet henkilökohtaiset menot. Pyrin minimoimaan henkilökohtaisen kulutuksen. Mottoni on: varallisuutta eivät luo niinkään suuret tulot kuin pienet menot”.
Mitä arjen rahavinkkejä antaisit nuorille lapsiperheille?
”Nuoren lapsiperheen menoista ison osan muodostavat kotitalouden pyörittämisestä aiheutuvat menot. Ruoka, kodinhoito, lasten vaatteet jne. Kannattaa ehdottomasti opetella itse laittamaan ruokaa monipuolisesti ja terveellisesti kotimaisista juureksista ja kausituotteista. Alennetut elintarvikkeet, eli ‘merkkituotteet’ kannattaa opetella hyödyntämään. Tekemällä ruuan itse ja käyttämällä mahdollisimman paljon terveellisiä ja edullisia kasviksia, saa terveellistä ruokaa ja säästää sekä luontoa että rahaa.”
”Lapset kasvavat nopeasti ja monessa asiassa kannattaa harkita saisiko jotain tarvittavaa käytettynä. Esim pyörät, luistimet, sukset ja vauvojen vaatteet, jotka ovat usein lähes uudenveroisia. Myös tämä on hyväksi sekä kukkarolle että luonnolle.”
”Varallisuutta eivät luo niinkään suuret tulot kuin pienet menot”
Miten vanhempien kannattaisi säästää lapsilleen? Entä itselleen?
”Nyt kun korkotaso on olematon, eikä talletuksille makseta lainkaan talletuskorkoa kannattaa mahdollisesti säästyvät rahat laittaa esimerkiksi rahastoon. Vaihtoehtoja on useita. Nyrkkisääntönä kannattaa katsoa mahdollisimman vähäkuluinen rahasto, jossa hallinnointikulut ovat pienet ja kuukausittaisesta säästämisestä ei tule kuluja. Näistä saa tietoa omasta pankista.”
”Itselläni menee esim. S-ryhmän ostoista kertyvä bonus kuukausittain suoraan rahastoon. Esimerkiksi Nordnet, jossa voi käydä osakekauppaa ja ostaa mm. rahastoja tarjoaa asiakkailleen täysin kulutonta rahastoa.”
Nykyään nuoret aikuiset velkaantuvat kovaa vauhtia. Mitä ohjeita antaisit tähän liittyen?
”Jos sinulla tänään ei ole johonkin varaa, miten sinulla voisi olla huomenna? Moni hakee kuluttamisella hyvänolon tunnetta. Se ei kestä kuin hetken.”
”Pääsääntöisesti mielestäni peruselämiseen ei Suomessa tarvitse ottaa lainaa. Hyvä keino on listata paperille kuukausittaiset menot ja tulot, rehellisesti. Ei mitään ’toivotaan, toivotaan -tuloja’, ainoastaan todelliset, varmasti toteutuvat tulot. Kun tuloista vähennetään menot, nähdään tilanne. Mikäli menot ovat suuremmat kuin tulot, täytyy menoja karsia. Listataan ensin välttämättömät menot, mm. asunto, ruoka, sähkö – ne, joita ilman ei tule toimeen. Kaikki muuhan viimekädessä on turhaa.”
”Velkaantumiseen on toki monia syitä. Mikäli velkaantuminen johtuu addiktioista, kuten pelaaminen, kehottaisin olemaan rehellinen itselleen ja hakemaan ensin apua addiktioon. Sitä on kyllä saatavana. Mitä varhaisemmassa vaiheessa velkaantumiseen voidaan puuttua, sitä todennäköisemmin sotkut vältetään.”
Olet harrastanut sijoittamista noin 25 vuotta. Miten kiinnostuit sijottamisesta?
”Jo alle kouluikäisenä pelasin siskojeni kanssa Uutta Finanssia, joka on Monopolin kaltainen sijoittamiseen ja omistamiseen keskittyvä noppapeli. Lisäksi pikkupoikana sain lahjaksi joitakin KOP:n osakkeita. Ne tosin myin murrosikäisenä takaisin isälleni voitolla, koska tarvitsin rahaa rientoihin.”
Olet ns. itseoppinut sijoittaja. Miten perehdyit sijoittamiseen?
”En ole hirveästi opiskellut alan teoriaa. Aikoinaan kävin iltakurssina Helsingin työväenopistolla sijoittaja-aiheisen kurssin. Nythän tietoa on saatavana netistä vaikka kuinka paljon ja kirjastosta voi lainata sijoittajakirjoja, jotka lähtevät aivan perusasioista.”
Mistä sinun mielestäsi aloittelijan kannattaa lähteä liikkeelle säästämisen / sijoittamisen osalta?
”Ehkä kannattaisi ensin säästää johonkin pienikuluiseen rahastoon. Kun sinne on kertynyt sopiva summa esim. 500 euroa, sen voisi sijoittaa johonkin osakkeeseen.”
”Koska alussa sijoitettavat summat ovat todennäköisesti pieniä, kannattaa kaikessa kiinnittää huomiota kuluihin.”
”Sijoittaminen ja osakesäästäminen on itseasiassa aika tylsää”
Mitkä ovat mielestäsi kolme tärkeintä asiaa, jotka sijoittamisessa kannattaa huomioida?
”Älä hötkyile. Sijoittaminen on pitkäntähtäimen toimintaa. Harvat äkkirikastuvat.”
”Älä sijoita rahoja, joita et ole valmis häviämään tai joita tarvitset muualla. Pahinta on joutua myymään pakosta silloin, kun kurssit ovat alimmillaan. Hyvä esimerkki on koronan aiheuttama pörssikurssien 40 % pudotus yhdessä kuukaudessa tämän vuoden helmi-maaliskuussa. Nyt ne ovat jo palutuneet.”
”Älä sijoita sellaiseen mitä et ymmärrä. Sijoittamisessa erittäin tärkeää on ymmärtää mitä yritys tekee ja mitkä ovat sen markkinat.”
Minkä tyyppisiä sijoituksia sinulla on tällä hetkellä?
”Suoria osakesijoituksia kotimaisiin osakkeisiin, eläkevakuutuksia ja rahasto-osuuksia.”
Mikä on sijoitusmotivaatiosi tai -tavoitteesi?
”Ensin se oli jonkin asteinen varautuminen pahanpäivän varalle, myöhemmin osittainen taloudellinen riippumattomuus.”
Miten luonnehtisit sijoitusstrategiaasi?
”Osta ja pidä. Sijoittaminen ja osakesäästäminen on itseasiassa aika tylsää.”
”Sijoitan osakkeisiin, jotka ovat paljon vaihdettuja ja suurehkoja yhtiöitä.”
Mitkä ovat pahimmat sijoitusmogasi?
”Yksittäisistä osakesijoituksista se on Nokia. En ole myynyt sitä ajoissa. ’Älä rakastu osakkeisiin’, tässä lienee minulla kyllä parantamisen varaa.”
”Myös sijoitusurani alkuvaiheessa sijoitin Venäjä-rahastoon, joka oli pahimmillaan 90% tappiolla.”
Mihin sijoitit viimeksi?
”Ostin Fortumia noin viikko sitten.”
”Kyllä kai se aika paljon kovaa työtä on vaatinut”
Säästämisen ja sijoittamisen ansiosta olet saavuttanut taloudellisen riippumattomuuden. Milloin ja miten tämä toteutui?
”Taloudellisen riippumattomuuden käsite riippuu siitä minkälaista elintasoa tavoittelee. Suomessa voi kuka tahansa olla taloudellisesti riippumaton. Itse koin olevani taloudellisesti kuivilla, kun olin tilanteessa, jossa realisoimalla asunnon olisin ollut velaton. Tällä tarkoitan sitä, että asuntoa ei ainakaan olisi tarvinnut myydä tappiolla.”
”Kyllä kai se aika paljon kovaa työtä on vaatinut. Olen joskus tehnyt kolmeakin työtä yhtä aikaa.”
Miltä taloudellinen riippumattomuus tuntuu?
”Taloudellinen riippumattomuus on tuonut mahdollisuuden tarvittaessa auttaa muita. En ole muuttanut elintapojani.”
Mitkä ovat parhaimmat oivalluksesi elämän aikana vaurastumiseen liittyen?
”Kun huomasin, että minulla saattaa olla mahdollisuus joskus siirtyä eläkepäiviä viettämään niin, että elämä on taloudellisesti turvattu, ymmärsin, että ellen panosta myös terveyden ylläpitoon, en tuosta elämästä pääse nauttimaan. Nykyään sijoitan myös terveyteeni hoitamalla fyysistä kuntoani ja syömällä terveellisesti.”
Vaikka olet saavuttanut taloudellisen rippumattomuuden jatkat työn tekoa. Miten aiot käyttää aikasi, kun vihdoin jäät pois nykyisestä työstäsi?
”Ehkäpä aikaa jää opiskelulle. Turkin kielen opettelu kiinnostaa ja mielenkiinnosta myös insinööriopiskelut. Pienimuotoinen yrittäminenkin voisi olla mahdollista.”
Eräässä artikkelissani kirjoitan siitä mitä sanoisin 20-vuotiaalle itselleni. Mitä sinä sanoisit 20-vuotiaalle itsellesi?
“Jatka valitsemallasi tiellä. Kyllä se siitä.”
”Koulunkäynnin tärkeys ja sen hyvin hoitamisen merkitys valkeni minulle vasta myöhemmin. Toisaalta koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella ja kouluttaa itseään. Hankkikaa yleissivistystä, olkaa kiinnostuneita eri asioista.”
”Elämä on tässä ja nyt”
Puhun blogissani paljon myös unelmista. Mitä ohjeita antaisit omien tavoitteiden ja unelmien saavuttamiseksi niille, jotka vielä tavoittelevat unelmiaan?
”Luokaa itsellenne unelma ja kuvitelkaa itsenne osaksi tätä unelmaa. Miettikää mitä teidän pitäisi tehdä saavuttaaksenne tämän unelman. Kun ihmisellä on tavoite, jota hän miettii tarpeeksi paljon, se siirtyy alitajuntaan. Kun tavoite on alitajunnassa, se ohjaa valintojamme ja tekojamme, vaikka emme itse tietoisesti tekisikään päätöksiä.”
”Muistakaa kuitenkin elää myös tätä hetkeä. Elämä on tässä ja nyt. Onni on kai pieniä yksittäisiä asioita. Itselleni onni on esimerkiksi sitä, että saan kävellä luonnossa ja hengittää keuhkojen täydeltä raitista ilmaa.”
▪️▪️▪️
❔Kuka: Ari Aspola, 58
?Työ: Yrittäjä, Smartweld Oy
?Koulutus: Ylioppilas, opintoja Markkinointi-Instituutissa 5 vuotta
♟Harrastukset: Lukeminen, shakki, mökkeily, ulkoilu
❣️Perhe: Vaimo, kolme aikuista lasta, viisi lastenlasta
No Comments