Menu
Työelämä

Erityisherkkä työelämässä

*sisältää mainoslinkkejä kirjasuosituksiin erityisherkkyydestä

Helsinkiin satoi lauantaina ensilumi! Olin niin fiiliksissä, että ulko-oveen piti heti vaihtaa joulukoriste. Lähdin myös lumisateeseen juoksulenkille, kuuntelin joulumusiikkia koko päivän ja illalla siskojen kyläillessä halusin tehdä joulutorttuja. Lasken jo päiviä koska voidaan laittaa joulukuusi ensimmäistä kertaa meidän ”nukkekotiin”. Täytyy myöntää, että kävin tänään selailemassa paikkoja, josta joulukuusen voisi jo ostaa. Kävimme äsken myös varastolla hakemassa joulukoristeita: sellaisen puisen lokerojoulukalenterin, joulutähdet, kynttelikön ja yhdet jouluvalot. Onko täällä muita jouluihmisiä?

Reagoin vahvasti kaikkeen kauniiseen, kuten lumeen, jouluvaloihin ja herkkään joulumusiikkiin. Tämä toimii myös toisinpäin. Toisin sanoen reagoin vahvasti myös kaikkeen vähemmän kauniiseen. Tämänkertainen blogipostaus liittyy tähän aiheeseen, nimittäin erityisherkkyyteen.

Aloitin kirjoittamaan tätä postausta jo syyskuussa, mutta työkiireiden takia se ei koskaan valmistunut. Viime viikolla huomasin tarvitsevani ylimääräisen vapaapäivän, sillä hermostoni oli ollut jo useamman kuukauden täysin ylikuormittunut, mieleni ylivirittynyt ja ylitöitä oli kertynyt useamman päivän verran. Päätin pitää pitkän viikonlopun ja tänään sain pitkästä aikaa keskittyä rauhassa blogiin ja aiheeseen joka on itselleni tärkeä, ja johon liittyvää tietoisuutta haluan etenkin työelämässä kasvattaa.

Erityisherkkyys on persoonallisuuden piire

Mitä erityisherkkyys sitten tarkoittaa? Herkkyys on persoonallisuuden piirre, joka juontaa juurensa hermostoon liittyvistä ominaisuuksista. Herkällä on herkempi hermosto, joka heijastuu mm. tunto-, kuulo- ja näköaistiin. Erityisherkällä on myös kyky prosessoida tietoa syvällisemmin. Kuvailisin itse sitä niin, että erityisherkkä ikäänkuin imee ympäristöstä moninkertaisesti kaikki ärsykkeet verrattuna ei-herkkään. Annan kohta käytännön esimerkkejä omasta elämästäni.

Erityisherkkiä ihmisiä on arviolta n. 20% ihmisistä. Käytetään myös termiä HSP, highly sensitive person. Erityisherkkiä naisia ja miehiä on yhtä paljon, vaikka naiset monesti puhuvat siitä avoimemmin. Erityisherkkyyttä koskevan uraauurtavan tutkimuksen teki psykologian tohtori Elaine Aron joskus 90-luvulla.

Yksi väärinkäsitys, johon itse törmään jatkuvasti työelämässä on se, että herkät olisivat epäsosiaalisia ja introvertteja. Joudun korjaamaan tätä väärinkäsitystä, kun minulle ihmetellään miten voin olla niin ulospäinsuuntautunut ja istua vaikkapa afterworkeilla ihmisten seurassa tai järjestää tiimieventtejä, vaikka olen niin sanotusti herkkä. Näitä asioita ei siis pidä sekoittaa.

Sosiaalisissa tilanteissa herkkyys näkyy ainakin omalla kohdallani esimerkiksi siten, että huomaan ja aistin ihmisten reaktiot, tunnetilat ja mikroeleet helposti. Kiinnitän automaattisen pikkutarkasti huomiota sanavalintoihin ja siihen miten toinen muotoilee ja toimittaa viestinsä. Tästä muodostuu kokonaiskuva tilanteesta, ihmisistä ja tunnelmasta.

Herkkä kuormittuu sosiaalisista tilanteista eri tavalla kuin ei-herkkä. Tämä puhtaasti edellä kuvatuista syistä. Emme voi laittaa hermostoamme pois päältä, vaan ”altistumme” erilaisille ympäristössä tapahtuville asioille moninkertaisesti vahvemmin kuin muut. Siksi esimerkiksi omalla kohdallani tarvitsen ylisosiaalisten tilanteiden jälkeen omaa aikaa ja rauhaa. Näin saan hermoston palautumaan: vetämällä ulkoiset ärsykkeet ihan minimiin.

Mistä tietää olevansa erityisherkkä?

Itselleni tämä selvisi vahingossa kolmisen vuotta sitten, kun kuuntelin yhden kirjan aiheesta. En enää muista miksi tuota kirjaa aloin kuuntelemaan, mutta muistan sen hetken, kun tajusin kirjan kertovan minusta. En ole koskaan kokenut vastaavaa.

Lapsena minulle sanottiin että olen herkkä, mutta asiaa ei selitetty sen tarkemmin, enkä siten ymmärtänyt mitä se tarkoittaa. Olin yliempaattinen ja tarkka esimerkiksi siitä miten hanskani puettiin päälleni (niiden täytyi tuntua oikealta ja olla yhdellä spesifillä tavalla puettu). Myöskään vanhempani eivät olleet tietoisia sellaisesta asiasta kuin erityisherkkyys. Kuulin tästä ensimmäistä kertaa nyt aikuisiällä tuon kirjan myötä.

Kun olin lukenut kirjan, tutustuin aiheeseen enemmän ja tein pari testiä, jotka löytyvät HSP Suomi ry:n sivuilta. Toinen oli Elaine Aronin ja toinen Ilsen Sandin testi.

Näiden kahden testin erityisherkkyyttä kuvaavista väittämistä tunnistin itseni yli 80% väittämän kohdalla. Sain siis hyvin korkeat pisteet ja vahvan viittauksen erityisherkkyyteen.

Testien kysymykset / väittämät vastasivat moneen asiaan, joita olin elämäni varrella ihmetellyt itsessäni ja pitänyt itseäni jopa omituisena.

Olen esimerkiksi aina ihmetellyt miksi olen niin poikki toimistopäivien jälkeen tai miksi haluan rauhoittaa arki-illat itselleni sen sijaan, että näkisin kavereita kaupungilla. Olen aina miettinyt miten ihmiset jaksavat työpäivän jälkeen mennä vielä tapaamaan lisää ihmisiä!

Tajusin myös minkä takia usein iltaisin joudun pyytämään miestäni laittamaan puhelimen kirkkauden minimiin tai miksi herään monesti pieniinkin rapsahduksiin. Sain myös selitettyä F:lle miksi reagoin säikähtäessä tosi dramaattisesti (hänestä ylireagoin).

Ymmärsin myös miksi kahvin juomisen jälkeen oloni tuntuu välillä humalaiselta tai miksi verensokerin laskiessa muutun superkärttyisäksi.

En ollut myöskään tajunnut miksi vatsaani alkaa sattumaan, jos joudun olemaan sellaisten ihmisten seurassa, joiden kanssa en tunne oloani mukavaksi tai miksi en pidä meressä uimisesta, laskettelusta tai autolla ajamisesta.

Monesti olin ihmetellyt miten ihmeessä olin aavistanut ennakkoon tiettyjen asioiden tapahtumien kulun tai lopputuloksen. Sillä hetkellä tai sen jälkeenkään en pystynyt kertomaan miten olin tiennyt, mutta tämä liittyy kykyyn yhdistellä asioita ja prosessoida tilanteita ja tietoa syvällisesti ja laaja-alaisesti.

Sain moneen asiaan vastauksen.

Jos olet kiinnostunut, testit löytyvät täältä: https://www.erityisherkat.fi/testit/

Lukusuositukset aiheesta olen kerännyt blogin loppuun.

Voiko erityisherkkä menestyä uralla?

Erityisherkkää saatetaan joskus pitää naiivina ja hyväuskoisena, koska olemme aitoja ja usein hyvin avoimia. Tämä on ollut itselleni ehkä vaikein asia työelämässä. Haluaisin lähtökohtaisesti luottaa ihmisiin, mutta olen huomannut, että työelämässä pärjää ovelimmat, eikä oveluus yleensä pidä sisällään aitoutta ja rehellisyyttä.

Korkea moraali, lojaalius, rehellisyys ja aitous ovatkin monelle erityisherkälle tärkeitä arvoja. En voisi edetä uralla valehtelemalla, manipuloimalla tai käyttämällä kyynärpäätaktiikkaa.

Koen, että korkeasta moraalista ja rehellisyydestä on ollut apua uralla etenemisessä. Asiakastyössä aitoudesta on apua, sillä vain aitona olemalla voit luoda aitoja suhteita asiakkaan kanssa. Vahvasta intuitiosta ja useiden irrallisten tapahtumien ja yksityiskohtien yhdistämiskyvystä siten, että olen pystynyt päättelemään lopputuloksen ennakkoon on ollut myös hyötyä uralla.

Kauppalehdessä ja Talouselämässä oli hiljattain posiitivinen artikkeli tulevaisuuden työelämästä ja erityisherkistä johtajista. Muistaakseni siskoni linkkasi tämän jutun minulle ja olin ihan superiloinen, että aiheesta aletaan vihdoin puhumaan myös liike-elämässä. Jaoin itse suurin piirtein vuosi sitten Instagramissa ensimmäisen postauksen aiheesta ja silloin tämä herätti paljon keskustelua. Oli ihana kuulla muiden ihmisten kokemuksia ja saada ns. vertaistukea.

Tähän Kauppalehdessä ja Talouselämässä julkaistuun artikkeliin haastateltiin erästä herkkyydestä kirjoittavaa bisneskirjailijaa. Tässä ote jutusta:

”Herkillä johtajilla on paljon sellaisia ominaisuuksia, jotka tuovat menestystä ihmisille ja sitä kautta koko yritykselle. Herkkä johtaja on empaattinen ja pystyy näkemään, miten oma tekeminen vaikuttaa muihin ihmisiin. Herkällä johtajalla on tuntosarvet pystyssä ja vahva sisäinen tieto siitä, milloin hän tekee asioita oikein.”

Valonmeri kirjoittaa parhaillaan tietokirjaa ja on haastatellut sitä varten herkkiä johtajia.

Yksi heistä on entinen ministeri, nykyisin kansainvälisen opetusjärjestön pääjohtajana toimiva Olli-Pekka Heinonen.

Keskusteluissa Heinosen kanssa hänelle on kirkastunut se, että herkillä johtajilla on erityisen vahva halu olla oikeudenmukaisia ja tasapuolisia.

”Monilla herkillä johtajilla on tarve muuttaa maailmaa paremmaksi ja tällaista johtajuuttahan me tänä päivänä tarvitsemme. Ei sitä, että johtaja etenee ego edellä, hamuaa itselleen valtaa, kunniaa ja mainetta.”

”Kun ihminen saa valtaa, hänen empatiakykynsä laskee. Herkillä johtajilla kynnys siihen, että valta nousee päähän tai toiminta muuttuu epäeettiseksi, on korkeampi kuin muilla. Heillä on halu tehdä hyvää.” (Talouselämä 11.9.2022)

Palautuminen

Erityisherkän täytyy oppia tunnistamaan omat jaksamisen rajat ja pitää niistä kiinni. Hermosto kuormittuu muita helpommin ja tarvitsee palautuakseen myös enemmän lepoa.

Omia käytännön vinkkejä palautumiseen:

  • Ota ylimääräinen vapaapäivä silloin tällöin, se tekee ihmeitä. Terveellisessä työyhteisössä ymmärretään, kun kerrot, että nyt on tarve vapaapäivälle.
  • Ota omaa tilaa ja rauhaa palautuaksesi, jolloin minimoit ärsykkeet ympäristöstä. Älä osallistu tapahtumiin, joiden ennakoit kuormittavan sinua liikaa.
  • Tee luovia asioita, jotka siirtävät keskittymisen stressaavista asioita johonkin täysin muuhun. Minulle näitä on kirjoittaminen ja itseni ilmaisu valokuvien avulla.
  • Nuku ja lepää riittävästi. Erityisherkkä tarvitsee unta enemmän. Älä altista silmiä kirkkaalle valolle iltaisin.
  • Kuuntele rauhoittavaa musiikkia, käy kävelyllä, urheile, meditoi. Itselleni juokseminen/treenaaminen ylipäänsä ja sauna ovat tärkeitä keinoja rauhoittua. Luonto ja kävelyt Fridan kanssa hyvä äänikirja korvilla toimii myös.
  • Älä katso raakoja elokuvia ja sarjoja tai lue murhamysteerejä. Joistain tällaisista saattaa jäädä itselleni raskas olo moneksi päiväksi ja näen painajaisia.
  • Älä vietä aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka saavat olosi epämukavaksi.
  • Aloita päivä rauhassa, näin vältyt kierroksilta heti aamusta alkaen, jolloin myös palautuminen päivän päätteeksi on helpompaa.
  • Muutostilanteet ovat herkälle erittäin kuormittavia. Ymmärrä tämä ja kiinnitä palautumiseen huomiota erityisesti tällaisina hetkinä. Kuuntelee mitä oma vointi sanoo ja toimi tämän mukaan. Vältä kaikkea ylimääräistä.

Muista, erityisherkkyys on vahvuus, kunhan tiedostaa omat rajat ja oppii käyttämään herkkyyttä. Se ei tapahdu yhdessä yössä, vaan siinä tulee paremmaksi, mitä enemmän tästä erityispiirteestä oppii. Ajattelen aina niin, että 80% ihmisistä ei esimerksi näe tai tunne sitä mitä itse huomaan. Mikä etuoikeus tämä on! Tämä on minun ”secret weapon”.

Loppuun vielä kaunis quote erityisherkkyydestä suomalaisen erityisherkkyyttä tutkineen psykologin Sylvi-Sanni Mannisen kääntämänä (käännetty tanskankielisestä kirjasta):

”Tiedätkö, että maailmassa on olemassa salainen veljeskunta…? Täällä on ihmisiä, joille luonto on antanut toisenlaisen luonteenlaadun. Heillä on laajempi sydän ja nopeampi veri. He toivovat ja pyytävät enemmän. Heillä on voimakkaammat halut ja kaipaus, joka on villimpää ja polttavampaa kuin rahvaalla. He ovat lapsia, joiden syntymässä haltiattaret olivat läsnä; heidän silmänsä ovat avoimemmat, heidän aistinsa terävämmät kaikessa tajuamisessa. Elämän ilon ja riemun he juovat sydämensä juurilla, kun toiset tarttuvat niihin vain karkeilla käsillään.”

Lukusuosituksia

Ohessa kolme hyvää erityisherkkyyttä käsittelevää kirjaa:

No Comments

    Leave a Reply