Menu

Terveisiä muuttokaaoksen keskeltä!

Muistatteko about vuosi sitten, kun vierailin Helpomman asumisen puolesta -podcastissa ja puhuin vuokralla asumisen ihanuudesta? Keskustelu jatkuu tässä postauksessa, sillä muutimme nyt joulukuussa uuteen vuokrakotiin.

Vuokralla asuminen jakaa mielipiteitä, koska suomalaiset ovat omistusasuntokansaa.

Ai miten niin? No, Eurostatin mukaan jopa 71% suomalaisista asuu omistusasunnossa. Ruotsissa vastaava luku on 65% ja Tanskassa 59%. Vain Norjassa oman asunnon omistajien osuus on korkeampi kuin Suomessa; peräti 81%.

Suomalaisten varallisuus on myös pitkälti sidottu omaan kotiin. Kaikesta varallisuudesta peräti noin puolet on kiinni omassa asunnossa.

Riskialtista tästä tekee se, että jos oman asunnon arvo laskee, eikä varallisuutta ole hajautettu eri omaisuuslajien kesken, voi nettovarallisuus laskea. Tällä hetkellä asuntomarkkinat käyvät kuitenkin kuumana ja asuntojen hinnat ovat nousseet suurimmassa osassa Suomea. Oma asuminen ja kotoilu ovat koronan takia kiinnostaneet erityisen paljon ja tämä näkyy asuntojen hinnoissa.

Toisaalta yhtälailla nettovarallisuus voi laskea, jos kaikki omaisuus on sidottu vaikkapa pörssiin ja tapahtuu pitkään kestävä laskumarkkina tai omaisuutta täytyy realisoida kurssiromahduksen aikaan. Summa summarum: kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin.

Itse näen kuitenkin asian edelleen niin, että vaikka oma asunto kasvattaa varallisuutta, ei se niinkään tuota sillä hetkellä, kun itse asut siinä. En myöskään edelleenkään halua sitoa itseäni 20 vuodeksi suureen pankkilainaan. Vain sijoitusasuntotilanteessa voisin tämän tehdä.

Vuokrankorotuskirje sai miettimään

Kuten montaa muuta, myös meitä alkoi kuluneen vuoden aikana oma asuminen kiinnostamaan. Tosin syynä ei ollut tilanpuute, vaan vuokrankorotuskirje, joka kilahti postiluukusta alkuvuonna. Kirjeessä kerrottiin, että vuokra tulee nousemaan 10% v. 2022 alusta ja toiset 10% v. 2023 alusta.

Kokonaisuudessaan puhutaan parista sadasta lisäeurosta kuukaudessa, joka ei 65m2 asunnolle 00270-sijainnilla olisi ollut vielä maailmanloppu.

Muutama asia kuitenkin jäi häiritsemään.

  • Mitään isoja faceliftejä asunnolle tai rakennukselle ei ollut tiedossa. Keittiö & kylpyhuone esimerkiksi olivat lähes alkuperäisessä kunnossa rakennusvuodelta 1996. Tämä ei meitä haitannut, mutta toki odotukset nousevat asumiskustannusten nousun yhteydessä.
  • Asumisen palveluissa huomasi eron huonompaan suuntaan viimeisen vuoden aikana. Näitä olivat esimerkiksi huolto- ja korjaustöiden laatu sekä lead time. Muun muassa hissin toimimattomuudesta raportoin 9kk ajan vähintään joka kolmas kuukausi, eikä asiaa korjattu tai vuokrahyvitystä kompensoitu. Lopulta kyllästyin tekemään huoltoyhtiölle tikettejä, jotka eivät johtaneet mihinkään. Aloin raportoimaan korjattavat viat suoraan toimitusjohtajalle. Lopputulos oli kutakuinkin sama. Kerran meille tuli huoltomies korjaamaan romahtamaisillaan olevia keittiön kaapin hyllyjä ilman työkaluja. Huoltomies lainasi sitten meidän työkaluja, jotta pystyi tekemään työnsä?
  • Viimeisen vuoden aikana meidän rapussa alkoi esiintymään levottomuuksia. Satunnainen vartija jouduttiin palkkaamaan, mutta hyödyt taisivat jäädä aika ohuiksi, sillä tästäkin huolimatta meidän omasta varastosta oltiin yritetty varastaa tavaraa. Naapurin varastoon murtauduttiin. Kuulin isännöitsijältä, että varastossa oli asunut joku. Kiinteistöyhtiö ei kuitenkaan tarttunut tähän. Totesivat vain, että tilanne on hankala. Vartijasta ei asukkaita tiedotettu. Oli pikkuisen randomia törmätä omassa rapussa yllättäen vartijaan eräänä iltana.

Muutama muukin asukas huomasi, että jotain oli tapahtunut kiinteistöyhtiössä; muuttomme jälkeen meidän vanhaan kerrokseen jäi asumaan vain yksi perhe – neljästä asunnosta! Kaikki kolme muuta, mukaan lukien me, ovat nyt muuttaneet pois. Meillä ei ollut seinänaapuria maaliskuun 2021 jälkeen.

Asunto palveli kivasti meitä peräti 7 vuotta. Teimme siitä ihanan kodin pienillä parannuksilla; sälekaihtimet, peiliovet, uusittu kylppärin lavuaarikaapisto, parvekkeen puulaatoitus, kahvojen vaihdot jne. Mutta nyt oli aika siirtyä eteenpäin.

Valinnan vaikeus

Marraskuussa mieheni sai sitten tarpeekseen ja ehdotti, että alkaisimme katsomaan uutta vuokra-asuntoa. Olin avoin muutolle, mutta koska minulla oli juuri alkanut uusi työ, ulkoistin asunnon etsinnän täysin hänelle. Tärkeimmät prioriteetit olivat keskustasijainti, hinta/koko ja minun bonustoiveeni oli oma sauna.

Kahdessa viikossa löytyi peräti kuusi potentiaalista asuntoa haluamillamme spekseillä. Kolmas viikko meni näitä katsastaessa ja neljäntenä oli jo nimet paperissa. Todella nopeaa toimintaa.

Itsehän en asunnossa ehtinyt käymään. Katselin videoita, kuvia ja siskos-Whatsapp kävi kuumana pohjapiirroksia vertailtaessa.

Oman saunan sain ja tämän viikon maanantaina muutimme uuteen kotiin!

Päädyimme edellistä kotiamme hieman pienempään asuntoon. Taidamme olla mieheni kanssa vähän erikoisia, kun kaikki muut muuttavat Helsingistä pois isompiin neliöihin ja me muutamme ydinkeskustaan pienempiin neliöihin?

65m2 korkeista huoneista 59,5m2 nukkekotiin

Kutsun meidän uutta kotia nukkekodiksi, koska kaikki on täällä niin pientä verrattuna edelliseen kotiin!

Astiakaapit ovat niin pieniä, että jouduimme luopumaan kahdesta laatikollisesta astioita. Osa kattolampuista on liian isoja. Verhot ovat montakymmentä senttiä liian pitkät. Roskiskaappi on niin pieni, ettei sen puitteissa mahdu kierrättämään. Seinätilaa on niin vähän, että joudumme luopumaan parista taulusta ja hyllystä. Sohva ei mahdu olohuoneeseen. Telkkari ei mahdu makkariin.

Rahallahan kaikesta selviää ja sitä tulee luultavasti nyt jonkun verran menemään, koska paljon pitää pistää uusiksi. Mutta niinhän se on aina muuttaessa: koskaan ei selviä niin, että muuttaisi vain tavarat yhdestä asunnosta toiseen. Tilanne vaatii aina luopumista ja hankintoja.

Asunnossa on kuitenkin hyvä energia, se on söpö ja raikas, tuntuu kodilta, vuokra on kohtuullinen ja sijainti on huippu. Fridakin on sopeutunut uuteen kotiin kivasti ja kävi eilen ottamassa ensimmäiset löylyt omassa saunassa ?

Vaikka olemme keskustassa, sijaitsee asunto kadulla, joka on todella rauhallinen. Rauhallisempi kuin edellinen asuntomme, joka oli kuitenkin noin 5 km keskustasta ja sijaitsi ylimmässä kerroksessa.

Olen ollut myös toistaiseksi tyytyväinen huoltopalveluihin. Melkein kaikki mitä olen pyytänyt on tehty. Saunan lauteetkin vaihdettiin, kun sitä pyysimme.

Huom! Kaikki esteettinen päivitys täytyy isommilla vuokranantajilla pyytää ennen asuntoon muuttoa. Opin tämän vasta. Onneksi vain pari pientä asiaa jäi raportoimatta. Ne voimme itse fiksata.

Tämä talo on 60-luvulta ja se oli ennen toimisto, joka saneerattiin asunnoiksi v. 2007. Rehellisesti en usko, että toisessa markkinatilanteessa olisimme helposti tätä asuntoa saaneet.

Korona aiheutti vuokra-asuntojen ylitarjontaa

Tätä postausta kirjoittaessa luin muutamia uutisia liittyen tämän hetkiseen vuokramarkkinatilanteeseen.

Talouselämän yhdessä artikkelissa (28.2.2021) kerrotaan, että vuokranantajien on suosituillakin alueilla täytynyt ymmärtää se, että vuokralaisella on nyt valinnan varaa.

Vuokraturvan toimitusjohtaja kuvailee tilannetta näin:

”Vuokra-asuntomarkkina ei ole enää kuin neuvostoliittolainen kauppa. … Neuvostokaupassa kaikki meni mitä tarjolle tuli, ja laadusta tai hinnasta napiseva sai siirtyä tyhjin käsin syrjään seuraavan jonottajan tieltä”.

Tässä artikkelissa puhutaan laajemminkin vuokra-asuntojen määrän kasvusta 2000-luvulla, mutta myös koronan aiheuttamasta väliaikaisesta ylitarjonnasta.

Toisessa, Helsingin Sanomien artikkelissa (9.3.2021) puhutaan puhtaasti vuokra-asuntojen tilastoista Helsingin suosituimmilla alueilla.

Erään vuokra-asuntoja välittävän firman toimitusjohtaja kertoo artikkelissa, että ”jopa hyvillä paikoilla kantakaupungissa Helsingissä vuokralaisen löytäminen kestää aikaisempaa pidempään. Vuokria on jouduttu pudottamaan viisi–kahdeksan prosenttia.”

Syiksi kerrotaan mm. opiskelijoiden siirtyminen etäopiskeluun kotipaikkakunnilleen sekä tyhjien Airbnb-asuntojen korkea määrä.

Hesarin jutussa kerrotaan lisäksi, että Vuokraovi.comin datan mukaan Helsingissä eniten vuokra-asuntohakuja tehdään postinumeroalueella 00100. Tällä alueella helmikuussa 2020 oli tarjolla 125 kohdetta ja helmikuussa 2021 jopa 235 kohdetta. Huima ero ennen koronaa ja koronan aikana.

Kolmantena juttuna asuntomarkkinoihin liittyen kuuntelin Nordnetin Rahapodin jakson, jossa Hypon pääekonomistia haastateltiin asuntomarkkinoihin liittyen. Jaksossa­ hän toteaa, että ylitarjontaa tosiaan on tällä hetkellä ja nyt jos koskaan on hyvä hetki etsiä vuokra-asunto siltä alueelta, josta haluaa.

Muuttaminen on kallista puuhaa

En ole vielä laskenut loppulaskua, koska asettuminen on yhä kesken.

Toistaiseksi ainakin seuraavia kulueriä olen tunnistanut:

  • Muuttofirma
  • Ylimääräiset muuttolaatikot ja pakkaustarvikkeet
  • Takuuvuokra
  • Päällekkäinen vuokra
  • Edellisen asunnon mahdollinen loppulasku (lukkojen sarjoitus, lavuaarin vaihto takaisin alkuperäiseen)
  • Vanhan sängyn kierrätys
  • Maton pesu
  • Siivousvälineet

Nämä ovat yhteensä n. 2 000 euron kieppeillä.

Tulossa on vielä:

  • Sohva
  • Matto
  • Verhot kahteen huoneeseen (mittatilaustyönä, koska täällä on hassu, matala korkeus verhokiskojen kohdalla toimistohistorian vuoksi)
  • Vitriini
  • Peililiukuovet eteiseen
  • Ehkä liukuovi makuuhuoneen oven paikalle

Ja nämä kustannuksethan voivat sitten olla mitä vaan, mutta luultavasti puhumme muutamasta tuhannesta eurosta.

Lisäksi päätimme ennen muuttoa investoida kunnon sänkyyn? ? Sänkyä varten myimme kaikki yhteiset rahastot. Tämä otti vähän koville? ? Toisaalta rahastot olivat poikineet kivasti voittoa ja toimi vähän niinkuin meidän yhteisenä vararahastona tätä ennen. Toisin sanoen menivät juuri siihen tarkoitukseen, jota varten niitä oltiin säästetty.

Myyntitulot ovat toistaiseksi olleet muutaman satkun tienoilla. Torin kautta sain myytyä meidän toisen ruokaryhmän, joka ei uuteen kotiin olisi mahtunut ja muuta pienempää tavaraa. Pöydälle otin 13 euroa maksavan tehonoston, joka kannatti. Olen todennut, että Tori on paras alusta tavaroiden myyntiin. Olen myös antanut Torin kautta ilmaiseksi osan tarpeettomasta ja sellaisesta, joka ei tähän nukkekotiin mahdu.

Palaan näihin kuluihin myöhemmin tarkemmalla tasolla.

Nyt haluan toivottaa kaikille onnekasta vuotta 2022 ? ? Kiitos kun olet ollut matkassa mukana!

PS. Blogin kuva on otettu kesällä lapsuudenkotini edestä. Koska kotiteema?

No Comments

    Leave a Reply