Menu
Asuminen / Sijoittaminen / Työelämä

Q2 2021 – Miten tavoitteet etenevät?

Tervetuloa takaisin kesätauolta!

Tuloskausi käy kuumana. Viime viikolla huikeita kasvulukuja Q2 osalta julkisti mm. Stora Enso, TietoEvry ja Nordea. Syy miksi niin moni yritys on lyönyt laudalta kaikki analyytikoiden odotukset on se, että viime vuoden Q2 oli suurimmalle osalle yrityksistä painajainen lockdownien ja rajoitusten vuoksi.

Viime vuoden huhti-kesä oli ns. pahinta korona-aikaa, kun yhteiskunnissa vallitsi koronan ensimmäisen aallon aiheuttama shokki. Näin ollen kasvuluvut verrattuna viime vuoden Q2:een ovat olleet huikeita. Vielä huikeampia kuin mitä osattiin odottaa.

Positiiviset tulosuutiset vaikuttavat luonnollisesti pörssiin. On siis aika käydä taas minunkin omien vuositavoitteiden etenemistä läpi, kuten viime kvartaalinkin lopussa tein. Voit lukea Q1-postauksen tästä.

Nyt kuitenkin katselmoitavana sijoittamiseen ja työnhakuun liittyvät tavoitteet huhti-kesäkuun ajalta.

Neljä tavoitetta jäljellä

Asetin vuositavoitteet viime vuoden lopussa. Jouduin hieman mukauttamaan tavoitteita ensimmäisen kvartaalin jälkeen. Tämä koski ASP-tilin varojen purkamista ja salkun arvon triplaamista.

Päätimme toistaiseksi pitää ASP-rahat alkuperäistä tarkoitustaan varten ”lukkojen takana”, sillä luultavasti (valitettavasti) muutto on edessä parin vuoden sisällä, jolloin tulemme tarvitsemaan helposti likvidoitavia varoja. Vuokranantajamme nimittäin päätti 10% vuokrankorotuksista v. 2022 ja v. 2023 alussa. Kerroin tästä enemmän Q1-postauksessa.

Toinen modifioitu tavoite, eli salkun arvon triplaaminen olisi tässä elämäntilanteessa ollut sula mahdottomuus. Siksi toin tavoitetta alaspäin arvon tuplaamiseen.

Tavoitteet näyttävät tämän jälkeen seuraavalta:

 1. Keskity salkun timantteihin
 2. Osinkojen tuplaaminen
 3. Salkun arvon tuplaaminen
 4. Back to business

Jännittää oikein itseänikin katsoa missä mennään, koska en kesähulinoiden takia ole tarkkaa tilannestatusta tai laskelmia ehtinyt aiemmin tekemään.

Here we go…

Tavoite 1. Keskity salkun timantteihin

Kuten edellisessä kvartaaliraportissa kirjoitin, päätin viime vuonna, että kasvatan omistuksia nykyisiin rahastoihin ja osakkeisiin sen sijaan, että haalisin enää uutta portfolioon. Miten kävi?

Rahastot

Kuukausisäästäminen kolmeen ETF-rahastoon (Norden, Emerging Markets & World) jatkui normaalisti, neljäs ETF-rahasto (USA Dividend) jatkoi olemassaoloaan ja viides ETF (Commodity) lähti myyntiin huhtikuun alussa. Nämä rahat edelleensijoitin osakkeisiin, josta seuraavassa kohdassa lisää.

Lisäksi meidän S-asuntorahaston lunastus meni vihdoin läpi ja rahat tilitettiin kesäkuun alussa neljän kuukauden odottelun jälkeen. Huh huh! Nämä menevät edelleen pienemmissä paloissa ja ajallisesti hajautettuna pariin indeksirahastoon ns. vararahasto- / puskurimielessä.

Osakkeet

Lisäsin huhtikuun alussa Sampoa ja Fortumia sekä toukokuun loppupuolella Cityconia salkkuun. Miksi? Lähinnä siksi, että kaikki ovat erinomaisia osingonmaksajia.

Kokonaiskuvassa muita perusteluja:

Tästä kaupasta ei draamaa puuttunut. Näihin vetyjuttuihin en vielä ihan hetkeen usko, mutta hyvä että investoivat.

 • Sampon osalta voi olla tulossa lisäosinkoja Nordea-osuuksien myynnin vuoksi, joka sekin on kiinnostavaa. Sampo keskittyy yhä enemmän vakuutusliiketoimintaan eli selkeyttää corebisnestään.
 • Fortumilla on myös mielenkiintoisia juttuja Uniper-kaupan vuoksi. Kauppa lisäsi Fortumin suurimpien kaasuyhtiöiden joukkoon. Tästä kaupasta ei draamaa puuttunut. Näihin vetyjuttuihin en vielä ihan hetkeen usko, mutta hyvä että investoivat.
 • Citycon oli paha koronakärsijä ja pyrin ostollani tasaamaan keskihintaa. Cityconin luottoluokitusta parannettiin tänä vuonna.

Toivon voivani lisätä osakepainoa vielä loppuvuoden aikana ainakin 2-3 oston verran. Ostoslistalla on tällä hetkellä Fiskars, Huhtis ja ehkä jopa TietoE, joita kaikkia löytyy salkusta jo ennestään. Näillä kaikilla olisi vielä osinkojakin tulossa tämän vuoden puolella.

Perusteluihin myös tulevaisuuden näkymät:

TietoEvry fuusioitui Evryn kanssa pari vuotta sitten ja siinähän on ollut soppaa kerrakseen selvittää.

 • Fiskarsilla on mielestäni hyvät tsäänssit tulla samanlaiseksi laajalti tunnetuksi kuluttajabrändiksi kuin Marimekko. Sitä se osin jo onkin etenkin Aasiassa luksusbrändiensä ansiosta. Tiesitkö, että Fiskarsilla on yhteensä 11 brändiä salkussaan? Uusi toimari vakuuttaa.
 • Huhtamäki toimii liiketoiminta-alueella, jonka näen tulevaisuudessa vain kasvavan. Huhtis keskittyy yhä enemmän ympäristöystävällisiin pakkauksiin. Johto herättää luottamusta.
 • TietoEvry fuusioitui Evryn kanssa pari vuotta sitten ja siinähän on ollut soppaa kerrakseen selvittää. Näkisin, että nyt alkaa tasaantumaan, pahimmat koronahommelitkin on ohi, eikä digitaalisuus ole mihinkään katoamassa. Laatu vaan pitäisi saada vielä kuntoon.

▪ Status: 100/100

Tavoite 2. Osinkojen tuplaaminen

Tilanne tällä hetkellä osinkojen kanssa:

 • Q2 kehitys vs. Q2/2020 +24,37% (brutto)
 • H1 kehitys vs. H1/2020 +53,17% (brutto)

Sanotaanko, että olen taittanut 1/8 matkasta. Jos tämän muuntaa kilometreiksi maratonilla, olisi se juostuna 5 km reilusta 42 kilometristä. Vielä ei siis ole aika pysähtyä tai tuulettaa.

Hyvä vauhti siis, mutta toisaalta, kuten viime postauksessakin totesin, viime vuosi oli poikkeuksellinen vuosi koronan takia. Osinkoja peruttiin, pienennettiin, siirrettiin.

Nordean osingonmaksu on yhä auki ja riippuu EKP:n linjauksista. Jotain hyvin pientä saivat maksaa alkuvuodesta. Marimekon edellisvuoden osinko on yhä jakamatta, eikä tämän osalta ole tietoa. Sampo on väläytellyt lisäosinkoja Nordea-myynnin myötä, mutta aikataulusta ei ole tarkempaa tietoa.

Jos nämä osingot toteutuvat, pääsen +70-80% lukemiin edellisvuoteen verrattuna, mutta tuplaaminen voi olla haastavaa ilman osakkeiden ostoa. Jos saan lisättyä osakepainoa, nousee tuo luku. En yhtään osaa arvioida mikä lopputulema olisi, ehkä +90%…? Jännä nähdä miten tämän tavoitteen kanssa käy.

Kun nykyään puhutaan FIREttämisestä (Financial Independence, Retire Early), on hyvä ymmärtää miten monta vuotta pitkäjänteistä sijoittamista tämä vaatii – jos siis sijoitustuotoilla haluaa elää.

Itselleni riittäisi pienikin summa kuukausitasolla, koska ei ole lapsia, autoa tai asuntolainaa ja kulut ovat pienet. Lisäksi olen sijoittanut 10 vuotta. Silti siihen, että pääsisin elämään osinkotuotoilla on vielä hyvin pitkä matka. Sanotaanko, että olen taittanut 1/8 matkasta. Jos tämän muuntaa kilometreiksi maratonilla, olisi se juostuna 5 km reilusta 42 kilometristä. Vielä ei siis ole aika pysähtyä tai tuulettaa.

Juuri tästä syystä tavoitteita ja edistymistä on tärkeää seurata.

▪ Status: Työn alla / melkein tavoitteessa aikatauluun suhteutettuna

Tavoite 3. Salkun arvon tuplaaminen

Salkun arvo on kehittynyt seuraavasti:

 • Q2 kehitys vs. Q1/2021 +11,7%
 • Q2 kehitys vs. Q4/2020 +21,6%

Mukaan on laskettu sekä investoitu pääoma (osakkeet & ETF-rahastot) että arvonnousu.

Esitin viimeksi kolme skenaariota +10% vuosituotolla:

 1. +34%
 2. +51%
 3. +88%

En tehnyt tällä kertaa uusia laskelmia, mutta veikkaan, että kehitys asettuu johonkin 40-50% välille yhdessä investoidun pääoman ja arvonnousun kanssa tänä vuonna.

▪ Status: Työn alla / jäljessä tavoitteesta

Tavoite 4. Back to business

Työnhaku

Lähdin pois työelämästä syyskuussa 2019. Koko tämän ajan olen pitänyt kirjaa työnhausta. Kesäkuun loppuun mennessä tämän vajaa kahden vuoden aikana (1v 9kk) erilaisia keissejä oli kertynyt 74! Vauhti on ollut 3-4 keissiä kuukaudessa.

Kokemukseni mukaan etenkin pienissä firmoissa halutaan nyt ottaa kaikki irti huonosta työllisyystilanteesta ja rekrytoida kokenutta porukkaa huonoin ehdoin, kun kerran voi.

Tämä tuntuu paljolta, mutta valitettavasti korona-aikaan olen saanut niin ala-arvoisia ehdotuksia etenkin konsulttifirmoilta, etten ole suostunut näihin. Kokemukseni mukaan etenkin pienissä firmoissa halutaan nyt ottaa kaikki irti huonosta työllisyystilanteesta ja rekrytoida kokenutta porukkaa huonoin ehdoin, kun kerran voi.

Keissien määrää kohdallani lisää myös se, että alkuun en ollut valmis keskustelemaan Manager-tason positioista – ja näitä ehdotuksia tuli paljon. Joka kuukausi 2-3 kpl. Kuten viimeksi kirjoitin, suunnitelmani ovat kuitenkin muuttuneet, enkä hae enää samaa kuin uraloman alussa.

Kävin toukokuussa motivointilounaalla erään samassa tilanteessa olevan kauppatieteilijän kanssa. Sovimme uudet treffit kesäkuulle about kuukauden päähän ja tavoitteeksi otimme kuusi eri työnhakukeissiä tänä aikana. Molemmat pääsivät tähän tavoitteeseen! Q2 aikana työnhakukeissejä kertyi yhteensä 10 kpl; itse haettua ja headhunttauksia.

Tällä hetkellä minulla on kolme prosessia käynnissä, kuten sattumoisin viime kertaisessakin kvartaaliraportissa. Näistä yksi on freelancerkonsultointihomma ja kaksi on ulkomaalaisia isoja firmoja, toinen IT-alan ja toinen terveysteknologiaan erikoistunut. Kaksi näistä tuli tosin vasta nyt heinäkuun aikana.

Lisäksi sain huhtikuussa vielä viimeisen kerran urasparrausta TE-toimiston yritysyhteistyökumppanilta. Neljännen sparraussession jälkeen hän kuitenkin pettyneenä totesi, ettei enää tiedä miten voisi minua auttaa. Melkein naurattaa tämä hänen kommentti… Sain kuitenkin hyviä vinkkejä ja uutta ajateltavaa.

Uskon vahvasti, että talous elpyy kovaa vauhtia ja kesälomien jälkeen nähdään piristystä myös työpaikkojen suhteen. Olen toiveikas, että jotain sopivaa vielä löytyy, mutta sen pitää olla match.

Blogi

En ole suoranaisesti asettanut tavoitteita blogiini liittyen, sillä haluan, että tämä pysyy kivana ekstratekemisenä niin kauan kuin mahdollista.

Ylivoimaisesti parasta blogin pitämisessä onkin kaikki ne ihmiset, joihin tätä kautta olen tutustunut.

Terhin rahablogin osalta Q2 aikana tapahtui seuraavaa:

 • Arvopaperi-lehden haastattelu sijoittajapsykologiasta
 • Talouselämä-lehden haastattelu mihin sijoitin viimeksi
 • Facebookin Sijoittamalla vauraaksi -ryhmän tenttipenkki
 • Blogi täytti puoli vuotta!
 • Blogipostaukset aiheina naiset & raha, työnhaku, rahakasvatus ja sijoittajapsykologia

Kävin myös lounaalla ihanan Laura Holmströmin kanssa, jonka kanssa palloteltiin ideoita blogiini liittyen. Minä puolestaan jaoin taloustietämystäni. Laura on ammattijärjestäjä, sisällöntuottaja, somevaikuttaja ja yrittäjä. Hän on rakentanut kaiken nollasta ja ihailen suuresti tämän naisen uraa ja aikaansaannoksia.

Ylivoimaisesti parasta blogin pitämisessä onkin kaikki ne ihmiset, joihin tätä kautta olen tutustunut. Tuntuu hyvältä, että olen onnistunut rakentamaan oman verkoston sellaisista ihmisistä, jotka jakavat mielenkiinnon samoihin aiheisiin, eli talouteen ja sijoittamiseen. Joka kuukausi saan n. 100 uutta seuraaja, joka lämmittää sydäntäni niin paljon. Kiitos siis teille!

 ▪ Status: Työn alla

Saa nähdä mitä Q3 tuo tullessaan! Nautitaan vielä kuitenkin kesästä, kun sitä on jäljellä. Tänään oli ukkos- ja sadepäivä. Nekin on välillä ihan tervetulleita! ☀️⚡️

PS. Nämä eivät olleet sijoitussuosituksia.

No Comments

  Leave a Reply