*sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä
Tuntuu, että kesä hurahti ja syksy lähti käyntiin sellaisella vauhdilla ettei ole tosikaan. Oikein oiva hetki siis kasata ajatuksia, sillä on tapahtunut paljon.
Katsastetaan tässä blogipostauksessa salkkuun liittyviä prosentteja, työnhakuun liittyviä tavoitteita ja tähän alkuun myös muutamia markkinatapahtumia.
Lyhyt katsaus kesän markkinatapahtumiin
Toitotan aina kuinka tärkeää sijoittamisen kannalta talousuutisten seuraaminen on. Aikaisemmista kvartaalipostauksista poiketen halusinkin tällä kertaa kirjoittaa myös lyhyen katsauksen menneisiin markkinatapahtumiin.
Uutisia seuraamalla alkaa ajan myötä muodostumaan ”tuntuma” markkinoihin ja sitä kautta sijoittamiseen, jolloin päätöksiä voi tehdä myös laadullisten tekijöiden pohjalta. Laadullisia tekijöitä ovat kaikki ne asiat, jotka liittyvät yritykseen ja sen toimintaympäristöön, ei vain taloudelliseen menestykseen numeerisessa mielessä.
Markkinatapahtumia seuraamalla saa käsityksen syy-seuraussuhteista, toimialojen trendeistä, markkinatilanteesta ja pörssiyritysten strategioista.
Muutamia poimintoja heinä-, elo- ja syyskuun tapahtumista:
- Yksi mielenkiintoinen tapahtuma oli Suezin kanavaan maaliskuussa jumiin jäänyt rahtialus Ever Given. Alus saatiin vihdoin liikkeelle heinäkuun alussa. Jälkikäteen analysoituna ei tämä ole ainakaan omiin sijoituksiini vaikuttanut, vaikka tämä jumiutunut alus oli todellinen uhka tavaraliikenteelle globaalilla tasolla. Rahti ja logistiikka ovat ihan valideja riskejä jokaiselle raaka-aineita ja materiaaleja tarvitsevalle valmistavalle tai jälleenmyyntiä tekevälle yritykselle. Keissi sai ajattelemaan, miten pienestä voi yrityksen liiketoiminta ja maailmantalous olla kiinni, ja että vielä vuonna 2021 näin voi käydä!
- Pörssissä kauppa kävi kuumana kesälläkin. Helsingin pörssin päälistan firmoista jopa 20 teki kurssiennätyksen heinäkuussa. Pörssissä ei näemma tunneta kesäloman käsitettä. Elokuun alussa Talouselämä kirjoitti:
”Jopa Helsingin pörssin yleisindeksi OMX Helsinki ylitti finanssikriisiä edeltävät huipputasot sekä 13 000 pisteen rajan ja liikkuu nyt korkeimmillaan sitten joulukuun 2000.”
- Syyskuussa sitten kiinalainen kiinteistösijoitusyhtiö Evergrande heiluttelikin markkinoita. Spekuloitiin Kiinan omasta ”Lehman-hetkestä”. Tällä viitataan siis amerikkalaisen pankkijätti Lehman Brothersin romahdukseen v. 2008 ja sitä seuranneeseen kansainväliseen pankkikriisiin. Niin pahasti ei käynyt (ainakaan vielä). Syyskuun alun all-time highsta tultiin about -10% alaspäin, josta noin puolet on nyt korjaantunut ainakin omassa salkussa. Helsingin pörssin yleisindeksin korjausliike taitaa olla samaa luokkaa.
- Inflaatio on puhututtanut koko vuoden. Inflaatio tarkoittaa rahan arvon heikkenemistä ja hintojen nousua. Jenkeissä inflaatio on ollut yli 5% eli hinnat ovat nousseet tuon verran, ja se on kohtuupaljon. Suomessa kuluttajahinnat ovat nousseet reilu 2%. Euroalueella 3% luokkaa. Sijoittajia kiinnostaa inflaatio, koska se vaikuttaa korkoihin ja sitä kautta pörssiin.
Kuka ikinä siis sanoi, että talousuutiset ovat muka tylsiä? Minusta erittäinkin mielenkiintoinen Q3 takana ihan talousuutistenkin valossa.
Omat tavoitteet vuodelle 2021
Katsotaan seuraavaksi miten sijoitusstrategiani on toteutunut (tavoite 1), kuinka paljon osingot (tavoite 2) ja salkun arvo (tavoite 3) ovat nousseet sekä mitä työtilanteeseeni kuuluu (tavoite 4). Asetin nämä tavoitteet itselleni loppuvuodesta 2020.
Aiemmat postaukset voi käydä lukemassa oheisista linkeistä:
Tavoite 1. Keskity salkun timantteihin
Status: Tavoitteessa
Jatkoin tämän vuoden sijoitusstrategiaani eli lisäämällä ja kasvattamalla olemassa olevia omistuksia. Salkussani on riittävästi hajautusta tällaisenaan 12 eri osakkeen ja 4 eri ETF:n muodossa. Siitä ovatko ne timantteja voidaan olla montaa eri mieltä ?
Nämähän olivat:
Yksi murheenkryyni (ehkä hiomaton timantti??) salkussani on Finnair, johon liittyen annoin keväällä Arvoaperiin haastattelun aiheena sijoittajapsykologia. Aiheeseen liityvän blogipostauksen voi lukea tästä.
Finnairin matkustusmäärät nousivat heinäkuussa yli 47% verrattuna viime vuoteen. Maailma pääsee pikkuhiljaa avautumaan rokotuksien myötä deltavariantista huolimatta. Mekin pääsimme heinäkuussa reissuun yhden rokotuksen ja koronatestin turvin. Finnairillapa hyvinkin.
No, Finnairin kurssissa tämä ei vielä näy. Olen jaksanut olla Finnairin kanssa kärsivällinen. Oi niin kärsivällinen… Osakkeitahan oli se 2530 kpl? Olisin miljonääri, jos omistaisin tuon verran myös muita salkkuni firmoja. Mutta ne muut firmatpa eivät ole olleetkaan senttiosakkeita? Tappio euroissa on tällä hetkellä reilu 900e. Yli kolmannes sijoitetuista rahoista on siis sulanut. Elämä on.
Rahastot
ETF-kuukausisäästöt rullasivat heinä-, elo- ja syyskuussa normaalisti. Kuukausisäästän kaikkiin muihin ETF:iin paitsi USA Quality Dividend ETF:ään. Tämä on osingot ulos maksava, ns. tuotto-osuudellinen rahasto, joka tarkoittaa sitä, että maksan ”turhaa veroa”.
Useimmat ETF:t ovat ns. kasvu-osuudellisia, joka tarkoittaa sitä, että omistamillesi rahasto-osuuksille kuuluvat osingot sijoitetaan eteenpäin kasvamaan korkoa korolle. Tällöin välissä ei makseta veroa.
Martin Paasi kirjoittaa Nordnetin blogissa:
”Yhdysvaltoihin sijoittavat, Euroopan Unioniin rekisteröidyt rahastot joutuvat kuitenkin maksamaan lähdeveron osingoistaan Yhdysvaltoihin. … Esimerkiksi irlantilaiset ja suomalaiset sijoitusrahastot maksavat yhdysvaltalaisista osingoista 15 prosenttia lähdeveroa. … Mikäli valitset osingot ulos maksavan, tuotto-osuudellisen rahaston, maksat i) lähdeveron lisäksi rahaston ii) rekisteröintimaan perimän ennakkoveron ja iii) Suomen verotuksessa loput. … Näin ollen osingot uudelleensijoittavan rahaston veroetu on pitkässä juoksussa merkittävä.”
Täytyy siis tosissaan pohtia mitä tuolle rahastolle teen.
Tästä verorasitteesta huolimatta rahasto on kuitenkin tuottanut ihan ok: tänään (20.10.2021) +32%. Toki olen omistanut rahastoa vuodesta 2015, eli tuotto voisi olla enemmänkin. Norden ETF, johon aloitin kuukausisäästämisen samaan aikaan, ja josta olen välissä nostanut varoja uloskin, on tänään +43%. Verotaakkaero? Ehkä.
Mahdollisesti loppuvuotta kohden voisi ajatella USA Quality Dividend ETF:n myymistä. Muihin ETF:iin jatkan säästämistä normaalisti.
Osakkeet
Lisäsin heinäkuun lopussa pikkusummalla TietoEvryä.
Näkemykseni mukaan yrityskaupan synergiat alkavat lähiaikoina toivottavasti näkymään. Uskoisin myös, että yrityksien investointihanat alkavat aukeamaan. Tietojärjestelmät, joita TietoEvry mm. toimittaa ovat isoja investointeja. TietoEvry maksaa hyvää melkein 5% osinkotuottoa.
Alla kuvassa TietoEvry-ostoni (siniset pallot) kurssigraafissa.
Loppuvuodelle pipelinessa on Huhtamäki ja Sampo. Fiskarsiakin olin aikaisemmin pohtinut.
Perusteluja:
- Huhtamäki. Mielestäni yksi niitä harvoja firmoja, joiden arvostus ei ole tällä hetkellä ihan överi. Näen, että tulevaisuudessa Huhtiksen tuotteille (mm. kertikset, pakkaukset) on entistä enemmän kysyntää. Huhtiksen johto ja strategia vakuuttaa. Yrityskauppojakin ovat maailmalla tehneet. On myös kasvattanut osinkojaan vuosittain. Ps. Tämän kirjoitettuani lisäsin Huhtista salkkuun 21.10. Melko vahva reaktio alaspäin Huhtiksen osavuosikatsauksen jälkeen (at the moment yli -4% laskussa).
- Sampo. Jos viisaampia on uskominen, niin nyt on aika sijoittaa finasektoriin ja arvo-osakkeisiin. Sitä Sampo on. Sampolla lisäksi mielenkiintoinen puhdistus käynnissä, kun Nordea-omistuksista hankkiudutaan eroon. Tämän johdosta kassaan tulee lisää rahaa, joista osa luultavasti maksetaan osakkeenomistajille lisäosinkoina alkaen jo tämän vuoden puolella.
- Fiskars. Suosikki ja suhteessa bisnekseen (huom. ei vain lukuihin) mielestäni edullinen. Vertaan tätä hypetettyyn Marimekkoon, jota sitäkin löytyy salkustani. Molemmilla mm. kodintuotteita. Fiskarsilla erinomainen tuoteportfolio, josta löytyy mm. luksusmerkit Wedgwood ja Waterford. Kasvavat markkinat Suomen ulkopuolella. Uusi toimari vakuuttaa.
Tavoite 2. Osinkojen tuplaaminen
Status: In progress
Heinä-syyskuussa osinkoa maksoivat Fiskars ja Citycon.
Kasvua viime vuoden 30.9. tilanteeseen on osinkojen osalta n. +35% (nettosummien ero +34,5%, bruttosummien ero +35,3%). Nyt jo on siis ylitetty reilusti viime vuoden osingot, joka ei sinänsä yllätä. Vuonna 2020 tosiaan peruttiin ja leikattiin osinkoja, koska korona.
Kaikki firmat salkussani pl. Finnair ovat tänä vuonna maksaneet osingon. Osa maksaa useammassa erässä. Osa on maksanut lisäosinkoja. Omalla kohdallani isommat osingot painottuvat loppuvuoteen.
Loka-joulukuussa osinkoa maksavat vielä TietoEvry, Huhtamäki, Neste, Nordea, USA Quality Dividend ETF, Nokian renkaat ja Citycon sekä lisäksi mahdollisesti Sampo (lisäosinko) ja Marimekko (viime vuoden osinko).
Ennustan, että tulen tavoitteeni saavuttamaan osinkojen tuplaamisen osalta.
By the way, Nordnetissa on ihan huiput salkku- ja osinkoraporttitoiminnot, jolla saa salkun arvon ja osinkokertymän haluamalleen päivälle. Love it ❤️ Tuolta pystyin näkemään, että osinkojen kasvu 2019 vs. 2020 oli vain +7,9%, kun taas tänä vuonna se tulee olemaan toivottavasti 100%.
Sitä saa mitä mittaa vai mitä?!
Tavoite 3. Salkun arvon tuplaaminen
Status: Epäilen vahvasti…
Ihan naurattaa, että olen loppuvuonna pienessä päässäni ajatellut, että voisin triplata salkun arvon 12 kk aikana. Sittemmin downgreidasinkin tätä tavoitettani. Jopa tuplaaminen tuntuu tällä hetkellä epätodennäköiseltä. Siitäkin huolimatta, jos pumppaisin paaaaljon lisäpääomaa sisään.
Syyskuun lopussa tilanne:
- Nousua 31.12.20 tilanteeseen verrattuna +28,1%
- Nousua vuoden takaiseen 30.9.20 verrattuna +49,5%
Tilanne ei siis ole ihan mahdoton, mutta koska vuotta on jäljellä enää 3 kk, tulen tuskin saavuttamaan 100% nousua.
Pakko tähän väliin kertoa, että parin vuoden aikana (uraloman alusta) salkun arvo on lähes tuplaantunut (+95,4%). Tämä on mielestäni hyvä saavutus. Eli jatkossa realistisempi tavoite voisi olla salkun arvon tuplaaminen kahdessa vuodessa? Who knows…
FYI, kun puhun salkusta viittaan tässä omiin sijoituksiini. Lisäksi meillä on yhteisiä rahastoja 3 kpl, joita en tähän laske mukaan. Nettovarallisuuteemme lasken kyllä molempien varat ja velat sekä yhteiset ASP- ja käteissäästöt sekä sijoitukset mukaan.
Tavoite 4. Back to business
Status: Yes!
Jaoin tämän viimeisen tavoitteen neljään osaan: työmarkkinakatsaus, blogin kuulumiset, yrittäjyyskuviot ja työnhaku.
Työmarkkinakatsaus
TEM:in työllisyyskatsauksen sivuilta selviää, että elokuussa uusia avoimia työpaikkoja oli 35 000 enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan. Tämä näkyy omassakin tilanteessa moneltakin osin. Töitä tuntuu olevan tarjolla – sekä perinteisiä että freelancehommia.
Talouselämässä avattiin lukuja hieman tarkemmin:
”Työllisiä oli elokuussa 104 000 enemmän kuin vuotta aiemmin, ilmenee Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta. Työttömien määrä puolestaan väheni 33 000:lla vuodentakaisesta. Työllisyysasteen trendiluku oli 72,8 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 7,6 prosenttia.”
Suomella on kyllä petrattavaa edelleen tuon 7,6% kanssa, mutta ainakin ensimmäistä kertaa koronan aikana/jälkeen työttömyys kääntyi hieman selvempään laskuun.
Vertailun vuoksi työttömyysasteet muissa Pohjoismaissa (elokuu 2021):
- Ruotsi 8,8%
- Norja 4,2%
- Tanska 3,6%
Nappasin luvut Moody’s Analytics Economic Indicators -sivuilta.
Terhin rahablogi
Q3 toi mukanaan uusia tuulia blogin osalta.
Elokuun alussa sain nimittäin yhteydenoton eräältä ruotsalaiselta markkinointifirmalta, jonka brändeihin kuuluu mm. *Nordnet, *Nextory ja *Adlibris. Asia koski affiliatemarkkinointiyhteistyötä ja aloinkin julkaisemaan kanavissani ns. affilinkkejä (sellaisia löytyy tästäkin postauksesta).
Affilinkeistä saa provikkapalkan tilausten mukaan. Provikka vaihtelee mainostajan mukaan.
Rahallisen kompensaation sijaan merkittävämpi seikka tässä oli kuitenkin se, että tämä puski minut vihdoinkin laittamaan nettisivuni top-notch kuntoon: salaus, evästesivut, cookies popup jne. Nämä olivat olleet työlistallani jo jonkun aikaa.
Muita kivoja juttuja, joita tapahtui oli Instagram Live, jonka pidimme syyskuussa yhdessä Joonatan Voltin kanssa. Liven jälkeen sain jonkun verran viestejä urairtiottoon liittyen. Aihe tuntuu olevan pinnalla ja uusi työelämän ilmiö. Teinkin tästä oman blogipostauksen.
Jatkoin myös pro-bono konsultointia ja autoin yhtä vanhaa opiskelijatuttua sijoittamisen aloittamisessa. Teen tätä mielelläni omien aikataulujeni vain niin salliessa.
Freelance-kirjoitushommat
Elokuussa minulle tarjottiin mahdollisuus kirjoittaa juttusarja salkunhallinnasta eräälle IT-konsultointifirmalle.
Perustin profiilin Ukko.fi -sivuille ja tein laskutuksen tätä kautta. Laskutus oli superhelppoa ja tuntui mahtavalta saada ensimmäinen palkka tilille! Itseasiassa yksi lasku odottaa lähettämistä parhaillaankin.
Yhdestä kirjoituksesta (n. 600 sanaa) laskutan 350 euroa. Jälkikäteen ajateltuna 500 euroa olisi voinut olla sopivampi korvaus.
Koska tämä oli minulle ihan uusi juttu, en osannut neuvotella myöskään käyttöoikeuskorvauksia. Tämä tarkoittaa sitä, että työn tilaaja saa käännättää artikkelia toisille kielille ja jakaa sitä rajattomasti esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa ilman erillistä maksua. Tietty prosenttiosuus tuosta varsinaisesta kompensaatiosta voisi toimia hyvänä ohjenuorana per käännätys, esim. 50%.
Tällä kertaa kuitenkin kompensaatiota tärkeämpää oli saada tämä kokemus. Kolmen artikkelin pakettisopimus oli myös positiivinen asia.
Ohessa kirjoitustöitäni tähän mennessä:
- Johdon tuella luottamusta ja avoimuutta yrityksen toimintakulttuuriin
- Riskienhallinta lähtee johdon mindsetistä
Työnhaku
Last but not least?
Lähetin muutamia hakemuksia, sain muutamia yhteydenottoja, kävin useita keskusteluja ja osallistuin positiivisesti yllättäneeseen Rekryboosteri-ohjelmaan. Bongasin sen Ekonomiliiton kautta. Tämä työnhakua tukeva ohjelma perustui pienryhmätyöskentelyyn, erilaisiin testeihin ja tehtäviin. Muun muassa tämä persoonallisuustesti oli erityisen antoisa: https://www.16personalities.com/. Kerroin tästä lisää Instagramin puolella.
Fun fact, työhakemuksista yksi oli jumppaohjaajan pestiin, johon hain syyskuussa. Valitettavasti olin juuri missanut syksyn hakukierroksen ja seuraava on alkuvuodesta. Tämä olisi hauska harrastus. Tunneista maksetaan parikymppiä, eli rahan takia tätä ei kannata tehdä. Urheilu on lähellä sydäntäni ja ohjaaminen on ollut yksi salaisista unelmistani.
No, hain yhteen toiseenkin kiinnostavaan, ns. “oikeaan” työpaikkaan elokuun lopussa. Kahden kuukauden rekryprosessin jälkeen sain paikan ja allekirjoitin sopimuksen viime viikolla. Case #78 / hakemus #49 reilun kahden vuoden aikana. Menen siis takaisin perinteiseen työelämään 1.11.
Kyseessä on iso kansainvälinen asiantuntijaorganisaatio ja tehtävät liittyvät mm. muutosjohtamiseen, ihmisiin ja työelämän muutokseen. Aivan todella mielenkiintoisia aiheita, joista olen blogissakin kirjoittanut uraloman tiimoilta.
Näkemykseni mukaan ihmisten johtamiseen liittyvä osaaminen, muutoksien johtaminen ja työelämän murroksen ymmärtäminen tulevat tulevaisuudessa yhä suuremmaksi osaksi työelämää. Olen Linkkarin puolella puhunut mm. diversiteettijohtamisesta ja inhimillisyyden vallankumouksesta.
Kesällä 2020 kirjoitin mm. seuraavaa:
Ns. inhimillinen vallankumous ja inhimillisyyden sisäänmarssi toimivat vastapainona työn virtualisoitumiselle ja tulevaisuudessa lisääntyvälle robotisaatiolle. Empatia ja sen coachaaminen, tunneäly ja temperamenttidiversiteetti taas tulevat yhä ajankohtaisemmiksi monimuotoistuvassa työympäristössä, sen johtamisessa ja asiakastyössä.
Tämä rooli tukee siis mielenkiinnon kohteitani ja odotan innolla kaikkea uutta, jota tulen oppimaan!
Työelämän Peppi Pitkätossun uralomaseikkailut loppuvat siis tähän, mutta seikkailut jatkuvat sitten työelämän puolella?♀️?
✨Joko olet aloittanut sijoittamisen?✨
*Avaa maksuton asiakkuus Nordnetiin
Disclaimer: Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Terhin rahablogi ei anna sijoitussuosituksia.
No Comments