Menu
Rahakasvatus / Rahatiedot & -taidot

Inhottavat pakolliset laskut ja Fun Money

Tässä postauksessa käyn läpi mikä on budjetti ja miten minä budjetoin. Tapoja on varmasti monia.

Mikä on budjetti?

Budjetti tarkoittaa sinun rahankäyttöä ja sen rajoja. Tulobudjetti kertoo sinulle tulevan rahan määrän ja kulubudjetti laskuihin ja muuhun elämiseen menevän rahan. Kulubudjetti ei koskaan saisi ylittää tulobudjettia. Budjetoinnissa ehdottomasti tärkeintä on tietää omat tulot ja menot. Minulle budjetointi ja tarkka kulujen tietäminen sekä taloudellinen suunnittelu tuo rauhaa.

Miten budjetti lasketaan?

Muutama vinkki perusbudjetointiin:

  • Kirjaudu verkkopankkiin ja katso esimerkiksi viimeisen kuukauden tulot ja menot
  • Ota kynä & paperia (tai Excel) ja kirjaa tulot yhteen sarakkeeseen ja menot toiseen sarakkeeseen.
  • Laske erikseen tulot yhteen ja menot yhteen. Tässä vaiheessa ohjeistan laskemaan vain pakolliset kuukausittaiset menot ja laskut, eli ei muuta kulutusta.
    • Pakollisia kuukausittaisia menoja ovat esimerkiksi asuminen, ruoka, liikkuminen, palvelumaksut sekä puhelin- ja nettilasku. Näiden lisäksi on ns. “muita inhottavia pakollisia laskuja”, esim. vakuutukset, jotka eivät toistu joka kuukausi, mutta niihin on syytä varautua. Kerron lisää alempana tässä artikkelissa.
    • Minulla pakollisiin kuukausimenoihin kuuluu myös säästäminen, mm. matkakassaan, sotakassaan (liittyy sijoittamiseen, josta olen kirjoittanut oman postauksen) ja meidän koiran tilille (kyllä!) menevät säästösummat. Näille olen tehnyt automaattiveloituksen, joka toistuu kuukausittain.

Inhottavat pakolliset laskut ja Fun Money

”Inhottaviksi pakollisiksi laskuiksi” kutsun niitä, jotka eivät toistu ihan joka kuukausi, mutta tullessaan ovat pahimmillaan parin sadan euron luokkaa. Omalla kohdallani näitä ovat sähkö, vakuutukset ja opintolainan lyhennys (4 kertaa vuodessa) sekä YTK:n eli työttömyyskassan jäsenyys (kerran vuodessa). Omassa verkkopankissani näihin menevät kulut löydän helpoiten hakemalla viimeisen 12 kk tapahtumat ja käyttämällä hakusanaa, esim. YTK. Sitten lasken kaikkien näiden kulut vuositasolla yhteen ja jaan tuon summan 12 kuukaudella. Joka kuukausi siirrän tämän summan sivuun, jotta talouteni pysyy tasapainossa.

Fun moneyksi kutsun sitä rahaa, joka jää pakollisten kuukausimenojen ja inhottavien laskujen jälkeen. Fun money voisi suomeksi olla vaikkapa hupailuraha. Tässä kuussa “hupailua” on ollut mm. kaverin synttärit, brunssi, lounas ulkona ja kosmetiikka.

Seuraa budjetin toteutumista

Budjetoin ja seuraan kuluja lähes päivittäin, koska rakastan sitä. Jep, call me crazy. Olen tehnyt puhelimen muistiinpanoihin budjettipohjan, jonka kopioin joka kuukausi uudeksi muistiinpanoksi. Toistuvat kuukausimenothan eivät muutu, mutta Fun money -puoli vaihtelee. Jos esimerkiksi tiedän, että perheenjäsenellä on syntymäpäivät tulevana kuukautena, lasken tämän pois hupailurahasta. Seuraan viikkotasolla mihin ja minkä verran hupailurahaa kuluu. Ja sitähän saa kulua vain budjetin puitteissa 🙂

Pohdittavaa

Mihin sinulla on mennyt hupailurahaa viime kuussa?

Jos joutuisit luopumaan yhdestä hupailupuolen asiasta, mistä luopuisit ensimmäisenä?

2 Comments

  • RKA
    October 15, 2020 at 9:28 am

    Hyvä vinkki on myös jakaa mahdollinen touhuraha kahteen osaan, ensimmäisen osan voi siirtää heti kuun alun laskujen maksun jälkeen ja seuraavan osan, mikäli yllättäviä kuluja ei tule lisää!

    Reply
    • terhi
      October 15, 2020 at 10:37 am

      Hyvä vinkki! Tämä on etenkin tarpeellista, jos rahat muuten “polttelevat” tilillä.

      Reply

Leave a Reply