Menu

Asuminen ja tähän liittyvät kustannukset ovat useimmalle meistä isoin kuluerä kuukaudessa. Mitä pienemmillä kuluilla pääsee, sitä enemmän jää rahaa muuhun elämiseen, säästämiseen ja sijoittamiseen. Kotoa pois muuttaminen ja oma koti liittyvät vahvasti meidän jokaisen rahamatkaan. Esimerkiksi uuden työn tai tulotason nousemisen myötä usein myös koti vaihtuu isompaan, sitä remontoidaan tai sisustetaan uusiksi. Toisaalta erotilanteessa tai tulojen tippumisen myötä voi olla aiheellista katsoa asumiskustannuksia ja pohtia voisiko niihin jollain tavalla vaikuttaa, jotta saisi kustannuksia alaspäin.

Tässä blogipostauksessa käyn läpi mm. asumisen kustannuksia ja kerron omia ajatuksiani asuntolainaan liittyen. Keräsin tänne myös Instagramissa saamiani kommentteja liittyen omistusasumiseen ja vuokralla asumiseen.

Ensimmäinen kotini

Kerroin teille aikaisemmin omia kotoa pois muuttamiseen liittyviä muistoja ja tähän liittyvää rahamatkaa. Tähän liittyivät mm. ne kuuluisat 1 000 euron nahkatuolit. O-ou. Minun ensimmäinen oma koti oli HOAS-opiskelija-asuntosäätiön opiskelijakämppä Katajanokalla, Helsingin keskustassa. Asunto oli todella kiva ja vuokra oli muutamia satoja euroja kuukaudessa. Lisäksi netti, sähkö ja vesi kuuluivat vuokraan. Asuin tämän jälkeen vielä kahdessa muussa opiskelijakämpässä (tai kolmessa, jos Jenkki-koti lasketaan mukaan), joista viimeisin oli taas Katajanokanrannassa.

Totuin liian hyvään mitä tulee asumiskustannuksiin. Näinpä päätimme laittaa opiskelija-asunnon asumisajan päättymisen lähestyessä hakemuksen Helsingin kaupungille, ajatuksena päästä mahdollisimman pienellä asumiskustannusten osalta. Toisella kertaa tärppäsi. Tällä hetkellä asumme tilavassa ja valoisassa asunnossa 5 km Helsingin keskustasta hyvien kulkuyhteyksien varrella ja palveluiden lähellä. Tästä asunnosta pois muuttamiseen on iso kynnys.

Asumiseen liittyvät kustannukset

Budjetointi ja kustannusten seuranta on syytä aloittaa viimeistään oman kodin tullessa ajankohtaiseksi, oli se sitten vuokra-asunto tai omistusasunto. Jos et ole vielä tehnyt sitä, tee se nyt. Kustannuksia on hyvä peilata omiin tuloihin. Mikä on kohtuullinen osuus asumiskustannuksia omiin tuloihin suhteutettuna? Itselläni tämä prosentti on suurinpiirtein 28% (= vuokra / tulot). Vietän tällä hetkellä sapattivapaata, tuloni ovat siis puolet vähemmän kuin aiemmin. Aiemmin asumiskustannuksien osuus tuloistani oli 14%. Asumiskustannuksiini kuuluu myös oma saunavuoro, joka on muutaman euron kuussa.

Löysin Marttojen sivuilta hyvän listan niistä asioista, jotka omaan kotiin muuttaessa ja budjettia laskiessa tulisi huomioida. Alla oleva kustannustaulukko on mukailtu noilta sivuilta. Tässä minun listassa ei ole muuhun elämiseen liittyviä kustannuksia (esim. ruoka, matkavakuutukset, lääkkeet, liikkumisen kustannukset, Fun Money jne.) Näistä voit lukea budjetointia yleisesti koskevasta jutusta ja laskea sitten koko kuukausibudjetti itsellesi.

Katso myös Kodin kansiota koskeva postaus, jossa asiaa tärkeiden papereiden säilytyksestä. Tästä saa ajatusta mitä muita sopimuksia asuntopapereiden lisäksi täytyy tehdä (mm. vakuutukset). Asunnon ostamiseen liittyen löysin tällaisen hyvän postauksen siitä mihin dokumentteihin asuntoa ostettaessa tulee tutustua ja miten niitä luetaan.

Huom. Yksin asuminen on kalliimpaa, koska kulut jäävät kokonaan yhdelle henkilölle maksettavaksi. Taulukon esimerkit ovat yksin asuvalle. Huomioithan tämän budjettia laskiessa. Luvut ovat esimerkkejä.

Asumisen kuukausikustannukset€/kkHuomioita
Vuokra tai lainan lyhennys + vastike/vastikkeet600Huomioi myös takuuvuokra uuteen vuokrakotiin muuttaessa (mainittu alempana).
Puhelin & netti40 
Sähkölasku15Sähkölasku tulee joka 3. kuukausi. Tämä voisi olla kuukauden keskiarvo.
Kotivakuutus10Vakuutuslaskut voi maksaa kerralla tai jakaa esim. neljään kertaan vuodessa. Tämä voisi olla kuukauden keskiarvo. Lasku määräytyy neliöiden mukaan.
Vesimaksut0-20Vesimaksua ei aina veloiteta Omistusasunnossa laskun suuruus riippuu koko talon, eli muidenkin asukkaiden veden käytöstä.
Uuden kodin yhteydessä huomioitavaa  
TakuuvuokraYl. 1 kk vuokraTakuun saa takaisin muuttaessa pois, jos asunto on hyvässä kunnossa.
Huonekalut & kodinkoneet, esim. sänky, sohva, ruokapöytä, lamput, lipastot, tv-taso, TV, pesukoneet Aseta näille budjetti omien säästöjen puitteissa. Kaikkea ei tarvitse hankkia kerralla tai uutena.
Muut kodin tarvikkeet, esim. matot, lakanat, lautaset, peitot, tyynyt, henkarit, taulut, kellot, peilit, verhot, siivousvälineet, siivousaineet, työkalut Aseta näille budjetti omien säästöjen puitteissa. Kaikkea ei tarvitse hankkia kerralla tai uutena.

Ajatuksia asuntolainasta ja asunnon omistamisesta

Omaa asuntoa varten joutuu yleensä ottamaan lainaa, ellet sitten peri asuntoa tai maksa asuntoa kerralla pois. Joskus lainaa joutuu ottaamaan paljonkin, etenkin täällä pääkaupunkiseudulla. Monella lähtökohtana on ottaa maksimimäärä, mitä pankilta saa, jotta voi valita mieluisansa kodin laajemmasta valikoimasta asuntoja. Omistusasunnosta joutuu lainan lyhennyksien & korkojen sekä muiden pankkimaksujen lisäksi maksamaan mm. yhtiövastiketta ja joskus rahoitusvastiketta, jos taloyhtiöllä on ollut remontteja. Näiden lisäksi maksettavaksi tulee mahdolliset omat remontit ja kunnostustyöt.

Asunnon arvonnousu pitkällä aikavälillä on todennäköinen etenkin pääkaupunkiseudulla. Joskus kuitenkin seuraava askel on isomman ja kalliimman asunnon ostaminen. Tällöin mahdollinen arvonnousu siirtyy kiinni seuraavaan asuntoon. Voi mennä kymmeniä vuosia ennen kuin arvonnousu ns. realisoituu, eli rahat siirtyvät pankkitilillesi. Tämä tapahtuu silloin kun myyt asunnon, etkä osta enää uutta asuntoa, tai ostat edullisemman siten, että myyntivoittoa jää jäljelle.

Tärkeintä koko kuviossa on varmaankin ajatus siitä, että omistat pienen palan asuntoa ja tämä pala kasvaa pikkuhiljaa, kunnes 20-25 vuoden päästä omistat asunnon kokonaan itse.

Monelle oman asunnon ostaminen on itsestäänselvyys. Vaikka koti onkin hurjan tärkeä minulle, en ole koskaan kokenut, että se asunko vuokralla vai omassa asunnossa määrittelisi minua ihmisenä. Lapsuuden kotini oli omistusasunto ja esimerkiksi kahdella siskoistani on asuntolaina ja omistusasunto. Silti en ole koskaan ajatellut, että asunto täytyisi ostaa, koska niin muutkin tekevät.

Olemme puolisoni kanssa säästäneet ison summan ASP-tilille ja meiltä on usein kysytty emmekö jo ostaisi omaa asuntoa. Välillä paininkin tämän asian kanssa, mutta jotenkin se ei vain tunnu omalta jutulta. Kuka tietää, ehkä muutamme Meksikoon joku päivä, emmekä siksi halua sitoutua! Näin ollen sijoitan rahani mieluummin muualle – johonkin, jossa rahat ovat helpommin realisoitavissa ja näen rahallisen hyödyn heti, esimerkiksi osinkojen muodossa. Minulle tämä tarkoittaa ennen kaikkea suurempaa taloudellista vapautta.

Keskustelua Instagramin puolella

Kyselin Instagramin puolella aiheeseen liittyen. Sain mm. seuraavia kommentteja:

Omistusasunnon puolesta…

  • asuntokin on varallisuutta
  • asuntolainan ei tarvitse olla iso
  • vaikka omistusasunto ei tuota siinä asuessa, rahat saa joskus takaisin
  • lainaa lyhentäessä maksaa koko ajan itselleen, vuokra menee kokonaan toisen pussiin
  • on edullisempaa maksaa lainaa kuin vuokraa
  • rahan realisointi (eli asunnon myyminen) ei välttämättä ole helppoa, mutta ei mahdotonta – riippuu paljon asunnon sijainnista

Vuokra-asunnon puolesta…

  • velkaantuminen ei kiinnosta
  • ei halua sitoutua yhteen asuntoon
  • jää enemmän sijoittamiseen & säästämiseen
  • säästyy yllättäviltä kuluilta ja lisälainoilta
  • työn tekeminen vain elämisen maksamiseksi ei ole järkevää, eli työssäkäynti vain siksi, jotta saisi asuntolainan maksettua
  • vapaus on elinehto

Oman asunnon ostamisessa voi olla järkeä etenkin silloin, kun vuokra-asunnon kulut ovat yhtä suuret kuin mitä oman asunnon lainan lyhentämiseen menisi. Nämä ovat makuasioita, kuten Instagramissa saaduista vastauksista näkyy. Tärkeintä on, että elää omannäköistä elämää – oli se sitten kaupungin vuokrakämppä tai itselle mieluinen omistusasunto. Meille se on tällä hetkellä tämä koiraystävällinen vuokrakoti!

No Comments

    Leave a Reply